Tom Dumoulin houdt nog altijd voor zich of hij komend jaar deelneemt aan de Giro d'Italia of de Tour de France, maar wat Joop Zoetemelk betreft is het wel duidelijk waar de Limburger volgend jaar aan de start moet staan.

'Ereprijzen zijn leuk, maar sportprestaties nog veel belangrijker'

"Rijd komend jaar de Tour de France. Die is nog mooier dan de Giro. Je gaat wat meemaken als je die wint", zei Zoetemelk tijdens het wielergala in Den Bosch. De Tourwinnaar van 1980 overhandigde Dumoulin maandagavond de Gerrit Schulte Trofee voor wielrenner van het jaar.

De renner van Sunweb liet eerder al weten pas op 4 januari zijn plannen te onthullen. "Joop mag dit roepen, hoor. Dat zou ik ook hebben gedaan als ik hem was. Maar ik maak mijn keuze later pas bekend", liet Dumoulin zich al glimlachend niet verleiden tot een onbedoelde uitspraak.

Plezier maken

Dumoulin snapt de toegenomen interesse rond zijn persoon, maar wil vooral zichzelf blijven, vertelde hij. "De kunst is om rustig te blijven en de juiste balans zoeken. Dat is een puzzel, maar ik moet gewoon doen wat ik de laatste jaren heb gedaan. Gewoon ook plezier maken. Ik probeer mijn best te doen niet mijn hele leven wielrennen te laten zijn."

De 27-jarige Dumoulin werd in Den Bosch voor de vierde achtereenvolgende keer gekozen tot beste wielrenner van het afgelopen jaar.

'Vrouwenwielrennen gegroeid'

Bij de vrouwen ging Annemiek van Vleuten met de ereprijs aan de haal. De renster ontbrak op het gala, omdat ze met haar ploeg Orica-Scott in Australië bezig is aan de voorbereiding op het nieuwe wielerseizoen.

Naast Van Vleuten waren Marianne Vos (negenvoudig winnares), Anna van der Breggen (tweevoudig winnares), Kirsten Wild en Chantal Blaak genomineerd.

Blaak werd in september wereldkampioene op de weg in het Noorse Bergen. "Alle genomineerden verdienden het wel om daar te staan vanavond", zei de renster na afloop van het wielergala. "De breedte van het vrouwenwielrennen is enorm groot. Het vrouwenwielrennen is sowieso enorm gegroeid. Daar ben ik wel enorm trots op."

STER reclame