Impressie van de lancering van de Falcon Heavy SpaceX
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Gaat Elon Musk een auto de ruimte inschieten?

Elon Musk haalt vaker het nieuws met spectaculaire stunts en grootse plannen. Zo wil hij een kolonie stichten op Mars en liet hij ooit een raket dwars door Washington D.C. rondrijden. Nu heeft hij een van zijn meest absurde ideeën tot nog toe de wereld in getwitterd: hij wil een auto diep de ruimte in schieten. En dan natuurlijk wel een uit zijn eigen fabriek.

Musk is directeur van zowel Tesla als SpaceX, het bedrijf dat sinds 2012 het ruimtestation ISS bevoorraadt. Dat gebeurt met de Falcon 9-raket, die na een lancering zelfstandig weer kan landen. Komende maand wil SpaceX de grote broer van de Falcon 9 voor het eerst testen, de Falcon Heavy. Met die raket wil het bedrijf komend jaar twee ruimtetoeristen in een baan om de maan laten vliegen.

Er kan veel misgaan bij de test in januari, dus het lijkt verstandig geen miljoenen kostende lading aan boord mee te nemen.

Een elektrische auto dus, schrijft Musk, met een autoradio die het nummer Space Oddity van David Bowie afspeelt. "Hij zal zo'n miljard jaar in de ruimte rondzweven als hij niet ontploft bij de lancering", hoopt de SpaceX-topman.

Of de wagen echt de ruimte ingaat is nog afwachten. Tegen journalisten doet Musk er wat geheimzinnig over. Zaterdag liet hij per mail aan tech- en medianieuwssite The Verge weten dat het waar is, om daar later weer van terug te komen. Maar de site zegt van "een persoon die bekend is met de zaak" te weten dat het verhaal wel klopt.

Aan een andere website, SyfyWire, meldt Musk dat het plan serieus is. Alleen zal de auto, als hij de lancering overleeft, niet in een baan om Mars komen, stelt de ruimtevaartpionier. Hij komt in een baan om de zon die de wagen wel in de buurt van de rode planeet kan brengen.

Een andere aanwijzing dat het bericht kan kloppen, is dat Musk eerder op Twitter aankondigde dat de Falcon Heavy "het gekste ding dat we kunnen verzinnen" mee zou nemen.

En het zou dus niet voor het eerst zijn dat SpaceX een vreemd voorwerp de ruimte inbrengt. Bij de eerste onbemande vlucht van vrachtcapsule Dragon ging een Franse kaas mee.

STER reclame