Glijbaan bij de obstacle run Venlo
In samenwerking met
L1mburg

Rapport: dodelijk ongeval bij obstacle run Venlo was incident

Het ongeval met dodelijke afloop tijdens VenloStormt was vooral een "ongelukkige samenloop van omstandigheden". Dat concludeert het Instituut Fysieke Veiligheid, dat in opdracht van de gemeente Venlo onderzoek deed naar het evenement.

Bij de obstacle run in Venlo in juni dit jaar raakte de 29-jarige Gitte Leurs ernstig gewond toen een andere deelneemster boven op haar in het water viel. Het ongeluk gebeurde nadat Leurs van een zeven meter lange glijbaan was gegleden. Ze werd na ongeveer negen minuten door een lid van de reddingsbrigade uit het troebele water van de Maas gehaald. Ze overleed later in het ziekenhuis.

Deelnemers aan VenloStormt moesten een kilometerslang parcours afleggen met hindernissen. Leurs was een goed getrainde renner die aan meerdere obstacle runs heeft meegedaan.

Kritiek

Bij de voorbereiding op het evenement is door de betrokkenen volgens de onderzoekers veel aandacht geweest voor de vele soorten risico's en er is ook veel overleg geweest.

Toch zeggen ze dat er meer gedaan had kunnen worden om risico's te verkleinen. "Wij vinden dat er beter had kunnen worden nagedacht over de risico's van in ieder geval de opstelling en het functionele gebruik van hindernis 14, de glijbaan waar het om gaat." Experts hadden zich moeten verdiepen in de mogelijke risico's.

Maar, zeggen de onderzoekers ook, er werd door de brandweer vooraf wel al extra aandacht besteed aan het testen van de Superglijbaan. "Natuurlijk kan achteraf altijd worden geroepen dat men meer had kunnen doen, maar ons inziens wordt door een gemeente niet vaak een zo intensief traject bewandeld voorafgaand aan een evenement." Daarnaast zijn risico's inherent verbonden aan een obstacle run, zeggen de onderzoekers. "Het is nu eenmaal zo, dat er wel eens wat fout kan gaan."

Leger

De organisatie adviseert de gemeente in de toekomst om eerder en vaker onafhankelijke deskundigen van buitenaf in te schakelen zodat er meer inzicht ontstaat in thema's als waterveiligheid. Zo zou bijvoorbeeld de deskundigheid van het leger kunnen worden ingeschakeld.

De familie van Gitte Leurs liet eerder al aan 1Limburg weten niet te denken dat iemand schuldig is aan de dood van de vrouw. "Er hoeft niet naar schuldigen te worden gezocht", zei schoonbroer Niels Helgers. "Bij zo'n stormbaan wordt geklauterd, gerend en er kan van alles gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl