Heineken opent brouwerij in Mozambique. Links: Max Tonela, Minster van Handel & Industrie. Rechts: Boudewijn Haarsma, Heineken Managing Director van Oost- en West-Afrika.
NOS Nieuws

Heineken bouwt brouwerij in Mozambique

Heineken bouwt een brouwerij in Mozambique. Er stond al een verkoopkantoor in het Zuid-Afrikaanse land, nu komt daar een fabriek bij. Met de bouw is een investering van 85 miljoen euro gemoeid.

De nieuwe brouwerij heeft een capaciteit van 0,8 miljoen hectoliter bier. Dat zijn omgerekend tussen de 240 en 320 miljoen flesjes bier per jaar, afhankelijk van de inhoud. Die zijn volgens Heineken allemaal bedoeld voor Mozambique.

Opkomende economieën

De brouwerij in Mozambique is de zestiende op het Afrikaanse continent. Vorig jaar opende Heineken een brouwerij in Ivoorkust en in 2015 een in Ethiopië. Het past bij de strategie van de Nederlandse multinational om uit te breiden in opkomende economieën in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Mozambique is volgens de woordvoerder interessant vanwege de relatief jonge bevolking en de trek naar de steden. Mensen krijgen meer te besteden en zo ook ruimte in hun budget voor bier, zo hoopt de brouwer.

"Het gaat bij de uitbreiding in Mozambique en de rest van Afrika echt om de langetermijnstrategie", laat een woordvoerder weten. Hij verwijst met die uitspraak naar de onstuimigheid van de Afrikaanse markt. In Nigeria, Heinekens grootste afzetmarkt, werd onlangs minder bier verkocht vanwege dalende olieprijzen.

De brouwerij in Mozambique levert zo'n tweehonderd banen op, verwacht de brouwer. De bedoeling is om in ieder geval 60 procent van de grondstoffen voor het bier uit het land zelf te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl