NOS Nieuws

Visboeren klagen AD aan wegens 'onbetrouwbare' haringtest

Twee haringboeren hebben bij de officier van justitie aangifte gedaan tegen het Algemeen Dagblad vanwege de haringtest. EenVandaag meldt dat zij een schadevergoeding willen van de krant. Volgens de haringboeren verdiende het AD aan het bewust beschadigen van visverkopers.

Een econoom die de test onderzocht, concludeerde vorige maand dat de resultaten van de test onbetrouwbaar zijn. Een panellid zou keurmeester zijn bij Atlantic, een groothandel in haring. Verkopers die vis afnamen bij Atlantic of de keurmeester inhuurden voor een cursus scoorden gemiddeld hoger dan andere visboeren.

'Veel pijn door uitspraak AD'

Het AD kondigde na de kritiek aan de test aan te passen, maar dat gaat de haringverkopers niet ver genoeg. Volgens haringboer Lon Oosterbroek wist de krant al jaren dat de test niet deugt, maar is daar niets mee gedaan.

Twee andere boeren eisen excuses en rectificatie van de krant. Over de haring van viskraam Altena werd geschreven dat hun vader zich zou omdraaien in zijn graf als hij de haring zou eten. "Die uitspraak heeft ons heel veel pijn gedaan."

Ook civiele zaak

Zijn advocaat verwacht dat er genoeg bewijs is om een strafrechtelijk onderzoek te starten. Omdat de zaak ingewikkeld is en een landelijke impact heeft, is er aangifte gedaan bij de officier van justitie en niet bij de politie.

Volgens de advocaat van de haringboeren is er ook een civielrechtelijke zaak in voorbereiding. Er is nu eerst aangifte gedaan bij de officier van justitie in de hoop dat de zaak daardoor wordt bespoedigd.

Het AD zegt nog niets te weten van een aangifte tegen de krant. "Maar wij zien een eventuele zaak met vertrouwen tegemoet", zegt hoofdredacteur Hans Nijenhuis tegen EenVandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl