Na negen jaar training kunnen curlingmannen droom waarmaken

Aangepast

De Nederlandse curlingmannen gaan vanaf dinsdag tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Tsjechië proberen zich voor het eerst te plaatsen voor de Olympische Spelen. "Percentages geven is onmogelijk, maar we maken een heel goede kans", zegt skip Jaap van Dorp.

Na het sterke optreden op de EK zijn de verwachtingen hooggespannen, maar Van Dorp rekent zich nog niet rijk. "Iedereen kan van elkaar winnen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Curlers willen olympische droom waarmaken

Nederland maakte eind vorige maand op de EK indruk met een zege op Zweden. Voor de Scandinavische grootmacht was dat de enige nederlaag op weg naar de vierde Europese titel op rij.

Bovendien verzekerden Van Dorp, Carlo Glasbergen, Laurens Hoekman en Wouter Gösgens zich met de uiteindelijk zevende plaats ook van een WK-ticket. Dat toernooi is in maart, in Las Vegas.

Heel hoog niveau

De vier beste landen van de EK zijn al gekwalificeerd voor de Olympische Spelen en ontbreken dus op het kwalificatietoernooi in het Tsjechische Pilsen, waar twee olympische tickets klaarliggen. Nederland komt achtereenvolgens Italië, Duitsland, Finland, China, Rusland, Denemarken en Tsjechië tegen.

Mark Versteegen
@Versteegen
Is het echt mogelijk? De NL Curlingselectie naar de Winterspelen? Wat een topprestatie zou dat zijn. Op naar het Olympisch kwalificatie Toernooi! #gaanvoorgoals #goodluck #followyourdreams
11 maanden geleden

Nederland heeft van al die landen al eens gewonnen, maar dat zegt niet alles. Op de EK werd bijvoorbeeld van Duitsland en Rusland verloren. "De beste landen van Europa zijn er niet in Pilsen, maar het niveau is nog steeds heel hoog met veel goede teams", zegt Carlo Glasbergen. "Daar kunnen we van winnen, maar net zo goed van verliezen."

'Constant op ons allerbest'

"Voor ons is het belangrijkste dat we zelf een goed niveau halen, dan volgen de winstpartijen vanzelf", legt Van Dorp uit. "We moeten zorgen dat we alle wedstrijden op topniveau spelen. We hebben al laten zien dat we constant goed kunnen spelen, maar nu moet het constant op ons allerbest."

Skip Jaap van Dorp in actie tegen Zweden op de EK World Curling Federation

Omdat de verschillen tussen de teams klein zijn, zullen details het verschil maken. Elke wedstrijd wordt dan ook geanalyseerd. "We analyseren wat er goed gaat en wat we nog kunnen verbeteren en waaraan we moeten werken", zegt Glasbergen. "Dat zijn heel kleine dingen, die alles bij elkaar zorgen dat we net een hoger niveau kunnen halen."

Bondscoach Shari Leibbrandt ziet haar ploeg door die leergierigheid elke wedstrijd beter worden. "Dit team leert ook als we verliezen." Het is volgens de in Canada geboren bondscoach de grote kracht van Oranje. "In een jaar tijd is het basisniveau van de ploeg veel hoger geworden."

Grote kans, geen toeval

Dat de Nederlandse ploeg een goede kans maakt om voor het eerst naar de Spelen te gaan, is geen toeval. Al negen jaar is het vizier gericht op plaatsing voor de Spelen van 2018. Er wordt zo'n 25 uur per week getraind. "Het is topsport. Elk team dat meedoet heeft hard gewerkt", aldus Leibbrandt.

Shari Leibbrandt ANP

Bovendien werkt Oranje met een mental coach. "We trainen heel veel om alles technisch en fysiek zo perfect mogelijk te krijgen, dus het zou gek zijn als je dat op mentaal vlak niet doet", zegt Glasbergen. "Het gaat erom ook tijdens een lange en vermoeiende week op een toernooi het beste uit elkaar te halen."

Droom

Dat moet deze week leiden tot een ticket voor de Olympische Spelen. "Deze ploeg maakt een goede kans", denkt Leibbrandt. "Ze hebben laten zien dat ze van elk team kunnen winnen. Ik geloof er honderd procent in dat ze hun droom kunnen waarmaken."

"Percentages geven is onmogelijk, maar we maken een heel goede kans", beaamt Van Dorp. "We bekijken het steen voor steen, wedstrijd voor wedstrijd. Als we goed samenwerken, is alles mogelijk."

STER Reclame