'Netflix blijft flink groeien, Facebook en WhatsApp op maximum'

Getty | Bloomberg

4 miljoen Nederlanders hebben de Netflix-app op hun telefoon staan. Dat schrijft onderzoeksbureau Telecompaper, het ondervroeg hiervoor 1750 mensen. Lang niet iedereen betaalt ook voor Netflix, dat aantal ligt significant lager op 2,4 miljoen. Dit komt doordat het mogelijk is om het abonnement te delen.

Volgens onderzoekster Sanne de Bruyckere zijn de 4 miljoen gebruikers een forse stijging. "Het gaat om een verhoging van bijna 50 procent ten opzichte van vorig jaar." Het komt volgens haar vooral doordat het aantal abonnementen op de dienst toeneemt.

Het Amerikaanse videoplatform laat met die aantallen Nederlandse concurrenten ver achter zich: Videoland heeft 390.000 abonnees, NPO Plus zit de RTL-concurrent dan weer wel op de hielen met 360.000 abonnees. Amazon, dat eind vorig jaar Prime Video in Nederland lanceerde, is volgens De Bruyckere nog niet het vermelden waard. "Het heeft minder dan 200.000 abonnees."

Facebook en WhatsApp blijven dominant

Wat niet verandert, is de dominantie van Facebook en WhatsApp. Het grootste sociale medium van de wereld wordt in Nederland nu door 7,8 miljoen mensen dagelijks gebruikt, dat was een paar maanden eerder nog 7,1 miljoen. Waar dat verschil vandaan komt is onduidelijk.

Volgens De Bruyckere heeft Facebook wel bijna zijn maximum behaald. Net als WhatsApp overigens. Het platform heeft nu 12 miljoen gebruikers in Nederland, 500.000 gebruikers meer dan vorig jaar. "We merken vooral dat mensen die voor het eerst een smartphone nemen ervoor zorgen dat WhatsApp nog in gebruik groeit", zegt ze.

Wat De Bruyckere opvalt is dat het gebruik van Snapchat stijgt in plaats van afneemt. De laatste maanden gaat het op wereldniveau minder goed met het bedrijf dan eerst. Het gebruik stijgt nog wel, maar minder dan eerdere jaren. In Nederland is het gebruik in verhouding met vorig jaar gestegen van 3 naar 3,4 miljoen gebruikers. Vooral onder tieners en twintigers is de app populair. "Eerder dit jaar was onze verwachting juist dat het gebruik ging dalen", zegt De Bruyckere.

STER Reclame