Oriol Junqueras (l) naast Puigdemont tijdens een demonstratie in Barcelona (archieffoto)
NOS NieuwsAangepast

Zes Catalaanse ministers vrij, oud-vicepresident blijft vastzitten

Het Spaanse hooggerechtshof heeft het voorarrest van de afgezette Catalaanse vicepresident Oriol Junqueras verlengd. Ook minister Joaquim Forn en twee leiders van actiegroepen blijven vastzitten. Zes kabinetsleden komen op borgtocht vrij.

De borgsom voor deze ministers is vastgesteld op 100.000 euro. Als dat bedrag wordt betaald, mogen zij in vrijheid het onderzoek afwachten naar hun rol bij de onafhankelijkheidsverklaring van de regionale regering van Catalonië op 27 oktober.

Rebellie en opruiing

Nadat de onafhankelijkheid was uitgeroepen, werd het regiobestuur aan de kant geschoven. Een aantal kabinetsleden, onder wie regiopresident Puigdemont, week uit naar Brussel.

Andere afgezette ministers werden in Spanje gearresteerd op verdenking van rebellie en opruiing. De bestuurders die nu vrijkomen, hebben openlijk verklaard dat ze niet langer naar onafhankelijkheid streven.

De vicepresident, een minister en leiders van actiegroepen blijven vastzitten omdat volgens het hooggerechtshof de kans bestaat dat zij zich, als ze vrijkomen, opnieuw schuldig maken aan opruiing en rebellie.

Oordeel over uitlevering

De aan de kant geschoven regiopresident Puigdemont en vier van zijn kabinetsleden verschijnen vandaag voor de rechter in Brussel. Dan wordt mogelijk besloten over de uitlevering aan Spanje. Madrid wil de vijf voor de rechter brengen en heeft daarom een uitleveringsverzoek gedaan.

De advocaat van Puigdemont zei dit weekend dat zijn cliënt in België blijft tot na de verkiezingen in Catalonië op 21 december. Puigdemont wil dan opnieuw regiopresident worden en voerde al campagne vanuit Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl