Meghan en Harry AFP

Het huwelijk van de Britse prins Harry en de Amerikaanse actrice Meghan Markle is mogelijk een flinke opsteker voor de Britse economie. Deskundigen van het consultancybureau Brand Finance verwachten dat de extra inkomsten een half miljard pond (bijna 570 miljoen euro) kunnen bedragen.

De Britse horeca, de toeristische sector en bedrijven die memorabilia op de markt brengen, profiteren mogelijk van de hogere omzetten. Daarnaast verwacht het bedrijf dat veel mensen spullen zullen kopen die Markle ook heeft. Britse media noemen de snelle verkoop van kleding en tassen waarmee Markle in het openbaar is gezien het 'Meghan Effect'.

Een vergelijkbaar 'Kate Effect', vernoemd naar Kate Middleton die in 2011 met prins William trouwde, levert jaarlijks zo'n 200 miljoen pond op, volgens Brand Finance. Het diamanten regeringsjubileum in 2012 van koningin Elizabeth gaf een prikkel van zo'n 390 miljoen pond.

Vrije dag

Het bureau denkt ook dat het zwakkere pond het Verenigd Koninkrijk volgend jaar aantrekkelijk maakt voor toeristen uit Europa en de VS. Omdat Markle ook in Canada en de VS een bekende naam is, verwacht Brand Finance dat er ook daar veel belangstelling zal zijn voor het huwelijk.

Toen prins William en Kate trouwden, werd ook voorspeld dat de economie een stimulans zou krijgen, maar dat viel tegen. Dat huwelijk was meteen ook een nationale feestdag en veel Britten namen ook de dagen rond het huwelijk vrij. Dat had een negatief effect op de productie in het land. Of de Britten bij dit huwelijk ook een vrije dag krijgen, is niet duidelijk.

De Londense burgemeester Sadiq Khan pleit voor een nationale feestdag. Hoewel de kosten van zo'n feestdag op nationaal niveau over het algemeen hoog zijn, verwacht hij dat Londen veel profijt heeft van het toerisme in de stad.

STER reclame