Cabinepersoneel KLM gaat dag staken 'vanwege hoge werkdruk'

Aangepast
ANP

Een deel van het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij KLM legt op maandag 8 januari een dag lang het werk neer. Volgens de vakbond FNV vertrekken die dag minder of mogelijk geen KLM-vluchten van Schiphol.

De bond protesteert met de actie tegen het besluit van KLM om met een steward of stewardess minder te vliegen op intercontinentale vluchten. De maatschappij voerde die wijziging ruim een jaar geleden door. De vakbonden VNC en FNV voeren al een jaar lang actie en hielden al stiptheidsacties en werkonderbrekingen.

De FNV spreekt van een slecht doordachte bezuinigingsmaatregel en een onwerkbare situatie. Stewards zeggen tegen de bond dat passagiers gedupeerd zijn door de verhoogde werkdruk voor het cabinepersoneel. "We eisen dat KLM de bezuinigingsmaatregel terugdraait. Op dat moment zal de staking ook niet doorgaan", zei FNV-onderhandelaar Birte Nelen in het NOS Radio 1 Journaal.

Alternatieve bezuinigingen

Sinds de invoering van de maatregel is zonder succes onderhandeld over een nieuwe cao, waarin ook alternatieve bezuinigingen opgenomen zouden worden. "We hebben voorstellen gedaan, waaronder het samenvoegen van functies, waardoor werknemers meer diverse werkzaamheden doen en KLM efficiƫnter kan plannen", zegt Nelen.

Afgelopen najaar bereikten KLM en FNV nog een onderhandelingsresultaat over een nieuw cao, maar dat werd afgewezen door de leden van de bond. Aart Slagt, directeur HR bij KLM, zegt dat de FNV met de aankondiging de situatie verder op de spits drijft. "Hoewel een dergelijke actie wellicht past in een landelijke agenda, levert dit alleen maar verliezers op", zegt Slagt. Hij wil opnieuw in gesprek gaan.

Cabinevakbond VNC, de grootste vakbond onder cabinepersoneel van KLM, doet niet mee aan de staking. De bond sluit niet uit op een later moment alsnog actie te voeren, maar voert nu verkennende gesprekken om de cao-onderhandelingen te hervatten.

STER Reclame