PSV viert de zege met het publiek
NOS VoetbalAangepast

Voorbeeld De Jong krijgt complimenten van Cocu

Phillip Cocu koos tegen Sparta voor behendige aanvallers die bovendien in staat zijn veel van positie te wisselen. Na 45 minuten voetbal en een 0-0 stand bracht hij na rust toch Luuk de Jong in de ploeg. En met succes: de spits maakte de enige treffer.

"Ik dacht het de verdediging van Sparta met een vrije Steven Bergwijn lastiger te maken dan met een targetman als Luuk", lichtte Cocu na afloop zijn keuze toe.

"Ik wilde veel beweging voorin, maar na twintig minuten bleef iedereen op zijn plaats staan en was de verrassing weg. Daarom heb ik Luuk na rust meteen gebracht. Ik ben blij dat hij de winnende maakte."

Matchwinner De Jong gaat ook vol voor winst in Arena

Na de 1-0 zege was er bij Luuk de Jong geen plaats voor gevoelens van wrok. "Dat ik niet begon, was geen verrassing voor me. Ik weet dat het kan gebeuren. Het is wel teleurstellend", erkende de aanvalsleider. "Dan moet je reageren zoals ik vandaag heb gedaan, denk ik."

Zijn trainer is het daarmee eens. "Hij geeft het goede voorbeeld. Niemand merkt iets aan hem wanneer hij niet speelt. Luuk is heel professioneel. Als je te erg teleurgesteld bent, ben je ook niet in staat om die goal te maken. Complimenten voor hem."

Cocu zag stugge Spartanen en complimenteert Luuk de Jong

Voor de vierde keer op rij wonnen de Eindhovenaren met minimaal verschil. Er zijn ook kritische geluiden, dat de koploper nog niet sprankelt. Hoe dan ook, door de 1-0 zege profiteert PSV optimaal van het gelijke spel van Ajax.

Met de topper in Amsterdam volgende week zondag op het programma, is de voorsprong van PSV nu tien punten. AZ is de nieuwe nummer twee. De Alkmaarders hebben acht punten minder dan de leider.

'AZ niet vergeten'

"We moeten AZ dan ook niet vergeten", stelde De Jong. "Maar je houdt het meest rekening met Ajax. Dat is de ploeg die 't het langst vol kan houden, denk ik. Het liefst winnen we in de Arena. Dat wordt lastig, maar de laatste jaren hebben we dat vaak gedaan."

De laatste keer dat PSV in competitieverband onderuit ging in Amsterdam is drie jaar terug: toen werd het 1-0 voor Ajax. De twee duels daarna won PSV. Vorig seizoen werd het 1-1 door een late gelijkmaker van de broer van Luuk, Siem, toen nog in dienst van PSV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl