Aangepast

'Nederlandse identiteit laat zich niet vastleggen met Wilhelmus'

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

  • Ronja Hijmans

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

  • Ronja Hijmans

Het staat vastgelegd in het regeerakkoord: kinderen moeten op school weer het Wilhelmus zingen en er moet meer aandacht zijn voor de geschiedenis van ons land. Ook nieuwkomers moeten onze wortels kennen.

De passage komt van het CDA, die in 2010 ook al aandacht vroeg voor volkscultuur in het regeerakkoord. Nu is het thema weer terug van weggeweest. De kennis van de Nederlandse geschiedenis en het Wilhelmus bieden volgens partijleider Sybrand Buma houvast in verwarrende tijden.

De richtlijn voor het collectief geheugen volgens het regeerakkoord: De Canon van Nederland. Dit overzicht van de Nederlandse geschiedenis is sinds kort te zien in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Identiteit verschuift steeds en dat proberen we hier juist te laten zien.

Willem van Bijleveld, directeur Openluchtmuseum Arnhem

De canon is onder leiding van de commissie-Van Oostrom samengesteld en bevat de peilers van Nederland in vijftig 'vensters'. Hierin zijn de hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse geschiedenis te zien, te beginnen bij de hunebedden en eindigend in de multiculturele samenleving en de euro.

Maar volgens directeur Willem van Bijleveld gaat het niet om het 'vangen' van de Nederlandse identiteit. Dat is volgens hem onmogelijk. "Identiteit verschuift steeds en dat proberen we hier juist te laten zien."

Juist daarom is in het museum steeds meer te zien van de multiculturele samenleving als onderdeel van Nederlandse tradities. Zo is er in de canon ook een Nederlandse Koran opgenomen. Schoolklassen die het Openluchtmuseum in december bezoeken krijgen daar niet alleen meer te weten over Sinterklaas, maar ook over het Suikerfeest en de Ramadan.

'De Koran hoort in de Canon thuis'

"We vinden het essentieel om juist de veelkleurigheid te laten zien. Naast de klompen en de kaas die hier ook thuishoren. Die veelkleurigheid hoort echt bij Nederland.''

Als het aan Bijleveld ligt, komt er ooit ook een moskee op het terrein van het Openluchtmuseum. "We willen de stadscultuur een plek geven. Daar horen moskeeën en synagoges absoluut bij."

Vernieuwing

In het regeerakkoord staat ook dat er meer geld besteed moet worden het uitdragen van de Nederlandse volkscultuur. Hoogleraar volkscultuur Gerard Rooijakkers vindt dat alleen een goed idee als er open wordt gestaan voor ontwikkeling en vernieuwing van de volkscultuur.

Niet alleen de klompenmaker en klederdracht horen de volgens hem in het kenniscentrum thuis: ook voor de hoofddoek en de henna-technieken van Marokkaanse vrouwen in Nederland moet een plek zijn.

"Als de passage in het regeerakkoord bedoeld is om mensen uit te sluiten, ben ik ertegen. Als het een handreiking is naar de nieuwe vormen van volkscultuur, dan ben ik er heel erg voor."

Reportage: openluchtmuseum wil meer dan terugblikken op traditie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl