Duitse bom op kerstmarkt was bedoeld om postbedrijf af te persen

Aangepast
Politie op de kerstmarkt in Potsdam EPA

Het explosief dat vrijdag werd gevonden bij een kerstmarkt in de Duitse stad Potsdam, was een poging om postbedrijf DHL af te persen. Het pakket was volgens de Duitse autoriteiten, ondanks eerdere berichten, wel degelijk zeer gevaarlijk. Het had tot "de zwaarste verwondingen" kunnen leiden.

De explosievenopruimingsdienst heeft het pakketje laten ontploffen. Daarna bleek dat er een brief in zat, die door de explosie was versnipperd. Toen de snippers in elkaar werden geplakt, bleek dat de brief een qr-code bevatte, die met een smartphone gescand kan worden om bijvoorbeeld websites of documenten te openen.

Achter de code in dit pakket zat een afpersingsbrief gericht aan postbedrijf DHL, met een eis van miljoen euro's. De dader dreigt meer van dit soort pakketjes te versturen als er niet wordt betaald.

De autoriteiten hebben een soortgelijk pakket in Frankfurt an der Oder gevonden en onschadelijk gemaakt. De politie waarschuwt Duitsers op te passen met het aannemen van onverwachte pakketten. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

STER Reclame