De kat nadat hij uit het vuil was gehaald
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Alkmaarse kat 'Smoezel' gered uit vuilnisbunker

Medewerkers van vuilverbrander HVC Groep uit Alkmaar hebben dit weekend een kat uit een grote berg vuilnis gered. "Als hij in een perscontainer terecht was gekomen, was het heel anders met hem afgelopen", zegt Nico Drolinga, een van de redders van de kat.

De kat werd gevonden in een grote bunker waarin afval wordt geloosd dat verbrand moet worden. Hoe het dier daar terecht is gekomen, is niet duidelijk.

Waarschijnlijk is de kat in een vuilniswagen met bedrijfsafval beland, zegt Drolinga. Bedrijfsafval wordt bij het vervoeren niet geplet. Er wordt alleen een net over gespannen om te voorkomen dat het afval uit de vuilniswagen waait.

Tien meter naar beneden

Maar dan is het volgens de redder van het dier nog steeds bijzonder dat de kat het heeft overleefd. "Als het afval wordt gestort, valt het een meter of tien naar beneden." Daarna is de kat, vermoedelijk met een hoop afval, door een grijper gepakt en op een andere plek in de bunker geloosd.

Het dier werd vrijdagmiddag voor het eerst gezien in de bunker. Het dier kon niet direct worden gered, omdat er overdag in de bunker afval wordt gestort en er allerlei kranen aan het werk zijn die het afval oppakken en in de oven gooien. "Het is een automatisch systeem dat niet zomaar stilgezet kan worden. Daar moest echt toestemming voor gevraagd worden", zegt Drolinga tegen NH Nieuws.

Stank

Pas 's nachts kon naar de kat worden gezocht. Met een speciaal pak tegen de stank werd die nacht geprobeerd het beestje te redden. Maar de kat kroop meerdere keren diep weg tussen het vuilnis.

Uiteindelijk kregen Drolinga en zijn collega's het beestje te pakken en konden ze hem in veiligheid brengen. "Hij was een beetje bang en beet mij daarom. Maar gelukkig had ik dubbele handschoenen aan en viel de wond mee."

De dierenambulance heeft het beestje, dat inmiddels de naam Smoezel heeft gekregen, gisterochtend opgehaald en meegenomen naar een asiel in Alkmaar. De medewerkers van de dierenambulance bedanken op Facebook de medewerkers van HVC voor hun adequate handelen. "Jullie zijn topmensen", staat er.

Advertentie via Ster.nl