Kinderen krijgen 'les' van strijders van Islamitische Staat AFP

Nu Islamitische Staat vrijwel al zijn terrein in Syrië en Irak heeft verloren, maakt Duitsland zich zorgen om gehersenspoelde kinderen die naar hun land terugkeren. Hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn dat er geradicaliseerde kinderen en jongeren naar Duitsland trekken, vormen ze volgens de Duitse inlichtingendienst wel een gevaar.

De chef van de inlichtingendienst in Duitsland, Hans-Georg Maassen, noemt de jonge kinderen en jongeren tegenover persbureau DPA jihadisten. "Die kinderen zijn in 'scholen' van IS gehersenspoeld en in hoge mate geradicaliseerd. Zo steunen ze de ideologie van IS."

Niet alleen IS-kinderen, ook terugkerende vrouwen van jihadisten moeten in de gaten worden gehouden. Maassen zegt dat mannelijke jihadisten waarschijnlijk hun gezin in veiligheid proberen te brengen en daarom hun vrouw en kinderen terugsturen naar het Westen.

Kerstmarkt

Ook kinderen die nooit in het IS-gebied zijn geweest, kunnen volgens de inlichtingendienst een bedreiging voor Duitsland vormen. Zo probeerde een 12-jarige Duits-Iraakse jongen vorig jaar op een kerstmarkt in de stad Ludwigshafen een aanslag met een spijkerbom te plegen. Hij had via de berichtenapp Telegram contact met Islamitische Staat.

Maassen waarschuwt verder dat IS nog lang niet verslagen is. "De ondergang van IS in Syrië en Irak leidt niet tot het verdwijnen van de terroristische milities." Hij noemt Libië, Mali, Nigeria, Afghanistan en de Filipijnen als voorbeelden waar IS voet aan de grond probeert te krijgen. Er is een wereldwijd 'cyber-kalifaat', zegt Maassen, omdat IS zijn propaganda op internet verspreidt.

Hans-Georg Maassen EPA

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwden dit jaar ook al voor de bedreiging die terugkerende Nederlandse kinderen vormen. Minderjarigen die een tijd onder IS-bewind in Syrië of Irak hebben gewoond, zijn gewend geraakt aan gruwelijkheden en zullen sneller geweld gebruiken.

Het aantal kinderen met een Nederlandse link in IS-gebied werd begin dit jaar geschat op ongeveer 80. De AIVD zei destijds goede hoop te hebben dat teruggekeerde kinderen in Nederland door verschillende instanties kunnen worden begeleid.

STER reclame