Moen wint marathon Fukuoka in Europese recordtijd

Aangepast
De Noor Sondre Nordstad Moen tijdens de Warandeloop in 2016 Pro Shots

De marathon van Fukuoka is gewonnen door Sondre Nordstad Moen. De Noor verraste niet alleen met de zege - hij liet onder meer voormalig olympisch kampioen Stephen Kiprotich achter zich - maar hij deed dat ook nog eens in een nieuw Europees record: 2.05.48.

Moen was naar Japan gekomen in de hoop onder de 2.06 te kunnen finishen, wat een forse verbetering van zijn persoonlijk record (2.10.07) zou betekenen. Na de 59.47 die hij in oktober op de halve marathon in Valencia liep, achtte hij het scherp gestelde doel in Fukuoka realistisch.

Bij het 30-kilometerpunt (1.30.08) liep Moen nog in het gezelschap van vier andere atleten, onder wie ook Kiprotich, die in 2012 olympisch goud veroverde op de marathon en een jaar later de wereldtitel pakte. De Oegandees haakte echter af toen het tempo omhoog ging en Moen zich samen met de Keniaan Bedan Karoki losmaakte van het groepje.

Karoki moest die inspanning bekopen in de laatste fase van de wedstrijd en zou uiteindelijk als vijfde over de streep komen.

Europees record

Moen liep onbedreigd naar de overwinning. Met zijn 2.05.48 bleef de 26-jarige atleet ruimschoots onder het Europees record dat de Fransman Benoît Zwierzchiewski ruim veertien jaar geleden in Parijs op 2.06.36 had gebracht.

De 28-jarige Kiprotich werd uiteindelijk toch nog tweede, op negen tellen gevolgd door de Japanner Suguru Osako die zijn persoonlijk record van 2.10.28 terugbracht tot 2.07.19.

Yemane Tsegay, de winnaar van vorig jaar, bleek niet in goede doen. De 32-jarige Ethiopiër, in 2015 nog goed voor WK-zilver, eindigde in 2.28.05 als 26ste.

STER Reclame