Harrie Lavreysen Power Sport Images/Getty Images

Lavreysen pakt wereldbekergoud op keirin

time icon Aangepast

Harrie Lavreysen heeft op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden baanwielrennen in het Canadese Milton goud veroverd op de keirin. Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen pakten zilver en brons op de sprint.

De 20-jarige Apeldoorner Lavreysen, die drie weken geleden de sprint won in Manchester, had zich in de tweede heat als tweede naar de halve eindstrijd gereden.

Die zette hij naar zijn hand, waarna hij in de finale met een gemiddelde snelheid van ruim 71 kilometer in de laatste ronde, het goud greep. De Welshman Lewis Oliva eiste voor de Duitser Joachim Eilers het zilver op.

Eerste wereldbekermedaille

De 26-jarige Braspennincx hoefde op de sprint alleen de gelouterde Duitse Kristina Vogel voor zich te dulden en vervoerde met het zilver haar eerste wereldbekermedaille. Vogel, de regerend olympisch, wereld- en Europees kampioene, was in de finale in twee heats te sterk, nadat ze een ronde eerder ook al in twee races had afgerekend met Van Riessen.

De 30-jarige oud-schaatsster mocht daarna wel op voor het brons en was in die strijd te sterk voor de Nieuw-Zeelandse Natasha Hansen. Van Riessen won de eerste heat, verloor vervolgens wel de tweede met miniem verschil (0,002), maar liet zich daarna niet meer verrassen.

STER Reclame