AFP

Goedemorgen! Veel sport deze zondag, met eredivisiewedstrijden in het voetbal en de Wereldbeker schaatsen in Calgary. Daarnaast kijken we terug op 25 jaar sms.

De dag begint nat, maar later wordt het overal droog. Weggebruikers opgelet: het kan 's ochtends glad zijn. De temperaturen stijgen tot 3 graden in Maastricht en tot 9 op Texel.

Weerplaza

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Bij de NOS vandaag aandacht voor 25 jaar sms. Op deze dag in 1992 werd de eerste verstuurd, maar de sms is al lang over het hoogtepunt heen. We leggen uit hoe de short message service ervoor staat.

• Er is op deze zondag veel sport. In de Eredivisie staan er vier wedstrijden op het programma: VVV-AZ, PSV-Sparta, Roda-Heerenveen en NAC-Excelsior.

• En in Calgary gaan de Wereldbekerwedstrijden schaatsen door. Op het programma staan onder meer de 500 en 1500 meter bij zowel de mannen als de vrouwen.

Programma WB schaatsen Calgary zondag NOS

Wat heb je gemist?

De afgezette Catalaanse president Puigdemont blijft tot de verkiezingen in België. Dat heeft zijn advocaat gezegd op de Catalaanse radio. Morgen beslist een Belgische rechtbank of een Spaans arrestatiebevel wordt uitgevoerd. Als dat gebeurt, zal Puigdemont dat aanvechten, waardoor hij tijdens de verkiezingen van 21 december nog in België zit. Puigdemont wil uiteindelijk opnieuw regiopresident worden.

Ander nieuws uit de nacht:

CIA-baas waarschuwt Iran: Mike Pompeo waarschuwt het land geen anti-Amerikaanse acties in Irak uit te voeren, zoals een Iraanse generaal eerder leek te suggereren.

Doden na Zuid-Koreaanse aanvaring: zeker acht mensen kwamen om toen een vissersboot met een olietanker in aanvaring kwam voor de kust van Zuid-Korea. Er worden nog twee opvarenden vermist.

Eindelijk thuiszege Feyenoord, Ajax geeft voorsprong weg: voor het eerst sinds 27 augustus won de club uit Rotterdam weer een competitieduel in De Kuip: tegen Vitesse werd het nipt 1-0. Ajax speelde bij FC Twente met 3-3 gelijk en heeft nu zeven punten achterstand op koploper PSV.

En dan nog dit:

Correspondent Elles van Gelder werd op reis in Lagos prompt gechanteerd bij een parkeerplaats. "Al na enkele uren in Lagos, de grootste stad van Afrika, weet ik: hier is niets openbaar. Ieder stukje stoep, straat en grasveld is van iemand. Niet officieel natuurlijk, maar area boys proberen je in 'hun' straten geld afhandig te maken."

Van Gelder maakte met fotograaf Sven Torfinn een online special over Lagos door de ogen van zijn bewoners. Bekijk hieronder de special:

Lagos: de stad die uit zijn voegen barst

Fijne dag!

STER reclame