CIA-directeur Pompeo
NOS NieuwsAangepast

CIA-baas waarschuwt Iran: geen anti-Amerikaanse acties Irak

CIA-directeur Mike Pompeo heeft Iran gewaarschuwd om geen Amerikaanse militairen in Irak aan te vallen. Hij heeft een brief overhandigd aan de Iraanse generaal Soleimani, die eerder zou hebben gezinspeeld op acties tegen het Amerikaanse leger.

Iran wordt verantwoordelijk gehouden voor alle aanvallen op Amerikaanse belangen in Irak, verricht door troepen die onder controle staan van Iran, staat in de brief van Pompeo. "We wilden zeker weten dat de boodschap klip en klaar is voor hem en de Iraanse leiders", aldus de CIA-baas.

Volgens Pompeo weigerde de Iraanse legerbaas om de brief in zijn bijzijn te openen.

Iraanse buitenlandse operaties

Soleimani leidt de buitenlandse operaties van de Revolutionaire Garde, het militaire elitekorps van Iran. Volgens Pompeo heeft hij gezegd dat troepen onder zijn leiding Amerikaanse militairen zouden kunnen aanvallen. Het is niet duidelijk wanneer die uitspraak is gedaan.

Iran probeert zijn invloed in het Midden-Oosten te vergroten, zegt Pompeo. Hij is sinds januari directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst. Eerder was hij als Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden uiterst kritisch over het nucleaire akkoord met Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl