'Van Gogh-rover Okkie Durham opnieuw opgepakt'

Okkie Durham ANP

De Amsterdammer Okkie Durham, die in 2002 twee schilderijen uit het Van Gogh Museum roofde, is opnieuw gearresteerd. Dat meldt Brandpunt-journalist Vincent Verweij, die vorig jaar een uitzending maakte over Durham en de roof, op de website Crimesite.

De schilderijendief zou zijn opgepakt omdat hij een schadevergoeding van 344.000 euro aan het museum niet betaalt of niet kan opbrengen. In juni werd al bekend dat hij negen maanden de cel in zou moeten als hij in gebreke zou blijven.

Durham werd in 2003 veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor het roven van Het uitgaan van de hervormde kerk te Nuenen en Zeegezicht op Scheveningen van Van Gogh. Eigenlijk had hij het voorzien op het topstuk De aardappeleters, dat hij in de Brandpunt-reportage De aardappeltelers noemde.

'Ondergedoken bij Patrick Kluivert'

Dat toonaangevende kranten als de Britse Times en The New York Times aandacht besteedden aan de reconstructie en dat de Amsterdammer zijn 'toffe' verhaal deed in talkshows als DWDD en Pauw kwam hem op veel kritiek te staan.

De zaak kreeg nog een staartje door het vluchtverhaal van Durham. Hij zei dat hij na de schilderijenroof een tijdje bij Patrick Kluivert in Barcelona ondergedoken had gezeten. De voetballer sprak dat met klem tegen en dreigde met juridische stappen, maar liet het er uiteindelijk bij zitten.

STER Reclame