Podcast: Dit maakt de zaak-Julio Poch los en wordt Ierland dupe van brexit?

Aangepast
Julio Poch in 2012 ANP / NOS

Iedere zaterdag selecteert de redactie van NOS Met hetOog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week, gebundeld in een podcast van een half uur.

Het beste uit het Oog #66

Deze week in 'Het beste uit het Oog': de zaak-Poch van A tot Z, Ierland krijgt weer een grens met Noord-Ierland, het werk van een traumachirurg en wereldberoemde Joodse cantorzangers.

Het was de week van Julio Poch. De Argentijns-Nederlandse oud-piloot werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de dodenvluchten ten tijde van het militaire regime van Videla. Het Oog sprak met zijn advocaat Geert-Jan Knoops, die Poch al acht jaar bijstaat maar maandag pas voor het eerst ontmoette.

Nu Poch weer een vrij man is, overweegt Knoops de Nederlandse staat aan te klagen voor het onrecht dat zijn cliënt is aangedaan. Harmen van der Wilt, hoogleraar Internationaal recht, verwacht dat de advocaat wel kans maakt.

De vrijspraak komt niet onverwacht voor NRC-journalist Marcel Haenen, die de zaak al vanaf dag één volgt. Nabestaande Alejandra Slutzky, die haar vader verloor tijdens de Vuile Oorlog, is nog niet overtuigd van zijn onschuld.

Verder in deze podcast

Na jarenlange oorlog is de grens tussen Ierland en Noord-Ierland helemaal open, tot vreugde van de nationalisten. Zij zien namelijk graag een verenigd Ierland. Maar die grens zal door de brexit weer moeten sluiten. Volgens historicus Joost Augusteijn bestaat er daarom grote angst dat het conflict weer zal opleven.

Traumachirurgen van over de hele wereld kwamen deze week in Amsterdam bijeen om te spreken over een actueel thema: terrorisme. Paul Deunk van het VU medisch centrum vertelt hoe het is om als traumachirurg te werken. "Het is een voorrecht om mensen in het zwartste moment van hun leven te helpen."

De podcast wordt afgesloten met Joodse cantorale muziek. Zondag en maandag treden namelijk Yaakov Lemmer, Ari Schwartz en Netanel Hershtik op in de Portugese synagoge in Amsterdam. Het zijn namen die je misschien niets zeggen, maar de heren zijn wereldberoemd in hun genre...

Schema

01:22 - Zaak-Julio Poch, met betrokkenen en nabestaande van de Vuile Oorlog

13:51 - Ierland dupe van brexit?

21:01 - Traumachirurg en terrorisme

26:56 - Cantormuziek

Meer luisteren?

Luister ook naar de politieke podcast van het Oog, waarin Joost Vullings en Max van Weezel reconstrueren hoe minister Ollongren van Binnenlandse Zaken met een tekort van 200 miljoen op haar begroting werd opgezadeld.

Waar vind je de podcast?

iPad of iPhone

Heb je een iPhone of een iPad? Dan heb je standaard een podcast-app op je apparaat. Zoek in deze app naar Het beste uit het Oog. Abonneer je op de podcast en elke aflevering wordt automatisch toegevoegd.

Android

Heb je een Android-telefoon? Dan heb je geen standaard podcast-app. Via Google Play kun je veel van dit soort apps vinden. Zoek op 'podcast' in het zoekscherm in Google Play. Zoek in de podcast-app op naam op Het beste uit het Oog voor de hoogtepunten van de week.

Als dit niet lukt, is de podcast te bereiken via de RSS-feed.

Soundcloud

De nieuwste aflevering van Het beste uit het Oog is ook elke zaterdag te vinden op Soundcloud.

STER Reclame