Baby plet rijstwafel
NOS Nieuws

Waarom baby's best een rijstwafeltje mogen oppeuzelen

De berichten over te hoge concentraties gif in babyrijstwafels en rijstbloem voor baby's zijn misschien wel waar, maar gevaar voor de gezondheid van de baby's is er bij normale consumptie niet. Dat valt op te maken uit de reacties van de voedselautoriteiten en onafhankelijke deskundigen op het rapport van Foodwatch.

Deze voedselonderzoeker meldde vanochtend dat in 6 van de 24 onderzochte monsters rijstproducten voor baby's en peuters te veel anorganisch arsenicum zit. Het onderzoek was gedaan op de universiteit van Belfast in Noord-Ierland.

Geen reden voor paniek, is de mening van het Voedingscentrum, dat al sinds 1941 aan Nederlanders voorlichting geeft over eten. Woordvoerder Wieke van der Vossen wijst erop dat de normen voor de maximaal toegestane hoeveelheid arsenicum in rijstproducten streng zijn en ook nog steeds strenger worden.

Volgens haar is het belangrijk dat bedrijven die normen handhaven en dat de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de bedrijven regelmatig daarop controleert.

Verder is het voor het Voedingscentrum van belang dat mensen, en dus ook baby's, gevarieerd eten. Dus niet elke dag rijstwafels, maar af en toe.

NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA is in Nederland belast met de voedselveiligheid. De autoriteit zegt dat voor rijstgrondstoffen in levensmiddelen voor baby's en peuters een lagere maximumlimiet voor arsenicum geldt, van 0,1 milligram per kilo product. De NVWA meet sinds dit najaar apart het gehalte aan anorganische arseen in rijstproducten en heeft geen indicatie dat de wettelijke limiet wordt overschreden.

Volgens de NVWA zijn de overschrijdingen die Foodwatch heeft gevonden niet ver boven de maximum-limiet. De NVWA zou daar niet tegen kunnen optreden aangezien de autoriteit rekening moet houden met meetonzekerheid, die in dit geval 20 procent is.

Toch noemt de NVWA de bevindingen van Foodwatch "een signaal dat we meenemen in ons toezicht. Er zijn gehaltes gevonden die net boven of net onder de wettelijke limiet liggen. Dat duidt erop dat bedrijven hun verantwoordelijkheid niet altijd voldoende nemen."

Nutricia

Nutricia is de producent van Bambix, waarin ook rijst is verwerkt. Het bedrijf kende het onderzoek van Foodwatch nog niet en gaat het nu bestuderen. Maar ze maken zich geen zorgen want ze testen alle producten zelf ook op veiligheid en dan wordt ook de hoeveelheid arsenicum meegenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl