Hollandse Hoogte

"Dit is Washington in zijn slechtste vorm", verzucht de Democratische senator Jon Tester. In een video laat hij zien dat het wetsvoorstel over de Amerikaanse belastinghervorming bijna 500 pagina's bevat en vol staat met handgeschreven aantekeningen. "Sommige wijzigingen kan ik niet eens lezen."

De senatoren kregen het gewijzigde voorstel enkele uren voordat ze erover moesten stemmen. De Democraten klagen er steen en been over. Ze noemen de gehaaste behandeling "onmogelijk en onverantwoordelijk". Volgens hen was het ondoenlijk om zulke belangrijke wetgeving in zo'n korte tijd te behandelen.

Gefrustreerde senator over belastingplan: 'Dit is Washington DC op zijn slechtst'

De Republikeinen hadden haast om het omvangrijke plan zo snel mogelijk in te kunnen voeren. De wet wordt gezien als een grote verdienste voor president Trump. "Dan kan niemand meer zeggen dat deze president niets voor elkaar krijgt", blikte correspondent Arjen van der Horst gisteren vooruit in zijn nieuwsbrief Trump Weekly.

Aan de behandeling van de wet gingen ellenlange onderhandelingen en getouwtrek vooraf. Veel van de laatste wijzigingen zouden zijn gedaan om twijfelende Republikeinse senatoren over de streep te trekken. Uiteindelijk werd de wet met de minst grote meerderheid aangenomen, een Republikein stemde tegen.

Een van de zorgen is dat door de nieuwe belastingregels de tekorten van de Amerikanen naar verluidt in tien jaar tijd met zeker 1000 miljard dollar worden verhoogd. Republikein Bob Corker kon dat niet verkroppen en stemde dus als enige Republikein tegen. "Aan het eind van de rit kon ik mijn fiscale zorgen niet opzij zetten. Ik kon niet stemmen voor een wet die in mijn ogen de schuldenlast van toekomstige generaties verdiept."

President Trump twitterde vannacht dat economen juist uitkijken naar de nieuwe wet. Zo tekende hij een citaat op van iemand die stelde dat de belastingverlaging "de economie aanjaagt met een groei die in generaties niet is gezien".

Nieuwe grote wetten zijn zelden populair.

Republikeinse senator McConnell

Overigens wordt de wet die vannacht is goedgekeurd niet direct ingevoerd. Het Huis van Afgevaardigden heeft onlangs een eigen versie geaccepteerd. Beide Kamers gaan straks om tafel om de wetten ineen te schuiven, die daarna opnieuw wordt ingediend.

De Democraten kunnen er nog steeds niet over uit dat de Senaat nu achter de plannen staat. "Niemand kan trots zijn op dit proces en dit product. Iedereen zou zich moeten schamen", klaagt de Democratische senator Schumer. Of zoals Nancy Pelosi het verwoordde: "Dit is verraad aan de Amerikaanse middenklasse. De Republikeinse belasting-zwendel is het resultaat van haast, achteloosheid en wreedheid. Het is geschreven op basis van illusies, niet op basis van analyse of feiten."

Aan de andere kant van het politieke spectrum klinkt een heel ander geluid. De Republikeinse senator McConnell noemt het een geweldige dag voor de VS. "Dit was precies wat het land nodig had om weer te kunnen groeien. Nieuwe grote wetten zijn zelden populair. Weet je nog hoe impopulair Obamacare was toen het werd aangenomen?"

President Trump is in ieder geval blij dat vannacht de eerste horde is genomen. Zo zegt hij op Twitter dat hij hoopt dat hij zijn handtekening nog voor Kerstmis onder nieuwe belastingregels kan zetten.

STER reclame