Alarm kernaanval op Hawaï weer getest

Noord-Korea testte afgelopen week een nieuwe raket AFP

In Hawaï is voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog het alarm voor een kernaanval getest. De sirene loeide een minuut lang op de Amerikaanse eilandengroep in de Grote Oceaan.

Aanleiding voor de terugkeer van de maandelijkse oefening is de nucleaire dreiging uit Noord-Korea. Hawaï is de eerste Amerikaanse staat die het alarm weer test.

"Het is noodzakelijk dat we ons voorbereiden op alle mogelijke rampen. En in de huidige wereld hoort daar ook een kernaanval bij", zei gouverneur Ige eerder deze week. De overheid had de oefening aangekondigd met onder meer spotjes op radio en tv.

Twintig minuten

Als een raket met nucleaire lading wordt afgevuurd, moeten bewoners en toeristen in Hawaï meteen naar binnen gaan en verdere instructies afwachten. Na een lancering in Noord-Korea hebben ze ongeveer twintig minuten om een schuilplaats te zoeken. In Hawaï zijn sinds het einde van de Koude Oorlog geen speciale schuilkelders meer voor een nucleaire aanval.

Afgelopen week voerde Noord-Korea een rakettest uit met een nieuw type raket. Volgens de Noord-Koreaanse overheid was het de krachtigste raket die het land ooit heeft afgevuurd en kan deze het hele vasteland van de Verenigde Staten raken. Leider Kim Jong-un noemde Noord-Korea na de geslaagde test "een nucleaire staat".

Hawaï ligt zo'n 7500 kilometer van Noord-Korea, dat is relatief dichtbij. Omdat er veel Amerikaanse militairen zijn gestationeerd, wordt de eilandengroep gezien als mogelijk doelwit voor een nucleaire aanval.

STER Reclame