Omroep Gelderland
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Brandstichting in nieuw museum Almen vlak voor opening

De opening van Museum Staal in Almen is uitgesteld als gevolg van brandstichting. Het museum zou morgen open gaan.

Onbekenden vernielden vannacht een ruit en gooiden brandbaar materiaal naar binnen. Daardoor ontstond er flinke roetschade. Een nieuwe datum voor de opening is nog niet vastgesteld.

"Het is een enorme klap", zegt woordvoerder Esther van den Berg tegen Omroep Gelderland. "We hebben de afgelopen tijd zo hard gewerkt om alles af te krijgen. De laatste dingen zijn de afgelopen week nog in het museum gezet. En dan gebeurt dit zo vlak voor de opening."

Eerbetoon aan dichter Staring

Museum Staal is een eerbetoon aan de Achterhoekse dichter en landbouwdeskundige Antoni Christiaan Winand Staring, die in de 18e eeuw trouwde in het dorp Almen.

"Ik ben de hele ochtend al aan het huilen", zegt initiatiefneemster en directeur Pien Pon. "Ik heb geen idee wie het gedaan zou kunnen hebben. Het museum is van Almen. Zo voelde het ook bij iedereen. Toen ik er net rondliep, kreeg ik van allerlei mensen knuffels of een schouderklopje."

De politie stelt een onderzoek in. Er hangen camera's op het terrein, maar het is nog niet duidelijk of de dader of daders op beeld staan. "De apparatuur krijgen we door de brand niet aan de praat. De recherche kijkt er nu naar", zegt Pon.

Advertentie via Ster.nl