Olfers in ethische commissie atletiekbond IAAF

Aangepast
Marjan Olfers NOS

Marjan Olfers gaat deel uitmaken van de ethische commissie van de internationale atletiekfederatie (IAAF). De commissie zal zich binnen de bond buigen over diverse ethische kwesties zoals dopingkwesties, maar ook bestuurlijke zaken.

De IAAF lag de afgelopen jaren regelmatig onder vuur. Niet alleen zou de bond te laks hebben opgetreden bij diverse dopingkwesties, ook oud-voorzitter Lamine Diack bracht de federatie in diskrediet nadat hij werd gearresteerd voor corruptie en witwassen.

Olfers kijkt vol verwachting uit naar haar nieuwe avontuur, maar is wel voorzichtig. Zo is de bijzonder hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam erg gesteld op haar onafhankelijkheid.

"Dat is echt een voorwaarde voor mij, anders kan ik niet functioneren", legt ze uit. "Je bent als commissie onafhankelijk, dan sta je in je kracht."

EK atletiek

Vorig jaar maakte ze al kennis met atletiek op een internationaal podium als bestuurslid van de EK atletiek. Toen werd ze dat op voordracht van de gemeente Amsterdam.

Dit keer is ze benaderd door de IAAF. Een eervolle uitnodiging, omdat ze hiermee haar bijdrage kan leveren aan het schoonmaken van de sport.

"Ik zal er voorzichtig aan beginnen. Het is een functie met een enorm afbreukrisico", aldus Olfers. "Wanneer ik over een half jaar weer weg ben, weet je dat er gedonder is in de tent."

STER Reclame