Geen straf voor shoppende vrouw die miljoenen besteedt na fout bank

Aangepast
Het logo van de Australische bank dat de fout maakte AFP

Justitie in Australië heeft de aanklachten laten vallen tegen een vrouw die miljoenen dollars extra kon opnemen door een fout van de bank. Toen de vergissing werd ontdekt, had ze al een groot deel van het bedrag uitgegeven aan juwelen en handtassen. Ze werd beschuldigd van fraude, maar hoeft nu dus niet meer voor de rechter te verschijnen.

Christine Jiaxin Lee (22) uit Maleisië studeerde aan de universiteit in Sydney. Ze opende in 2012 een betaalrekening bij een Australische bank. Al snel ontdekte ze dat ze geld kon blijven opnemen terwijl ze diep in het rood stond.

Over een periode van elf maanden nam Lee omgerekend bijna 3 miljoen euro op, dat ze uitgaf aan allerlei luxe-artikelen. Helaas voor de studente kreeg de bank in 2015 door dat er een fout was gemaakt. De Maleisische werd bankroet verklaard, opgepakt en zat een tijdje in voorarrest.

Zeer opgelucht

Volgens justitie in Australië heeft Lee de bank misleid door zo'n groot bedrag op te nemen terwijl ze wist dat er iets niet klopte. Zelf zei de studente dat ze dacht dat haar ouders het geld hadden overgemaakt.

De spullen die ze had gekocht, onder meer handtassen van de merken Hermes en Dior, werden in beslag genomen. De bank mocht verder beslag leggen op andere bezittingen van Lee om een groot deel van het bedrag terug te krijgen.

De aanklagers hebben niet gezegd waarom de aanklacht komt te vervallen. Lee woont inmiddels weer in Maleisië. Volgens haar advocaat is ze zeer opgelucht dat het niet tot een rechtszaak komt. "Nu kan ze haar normale leven weer oppakken."

STER Reclame