Hockeymannen zijn voor 'mislukt toernooi' in India

time icon Aangepast
ANP

Vorige week wonnen de hockeydames met overmacht de World Hockey League. Vandaag begint in India de finaleronde van de allerlaatste editie van het mannentoernooi. Wat kunnen we van Oranje verwachten en wat stelt het toernooi eigenlijk voor?

"Dat je die vraag stelt, geeft meteen het probleem van de World Hockey League aan", zegt NOS-commentator Philip Kooke. "Het toernooi is mislukt. De halvefinaleronde is ooit opgezet als kwalificatietoernooi voor de Spelen en EK's. Maar ja, dan zit je nog met een finaleronde..."

"Niemand weet wat de waarde van het evenement is", gaat Kooke verder. "Veel landen komen niet op oorlogssterkte naar India. Ze kunnen het zomaar als een oefentoernooi beschouwen."

Niet op oorlogssterkte

Max Caldas, bondscoach van de Nederlandse mannen, reist ook niet met zijn sterkste selectie af. "Sander de Wijn heeft een jaartje rust, Bob de Voogd - een vaste basisspeler - is er niet bij en ook het grote talent Jorrit Croon gaat niet mee", zegt Kooke.

"Caldas wil een paar andere spelers testen, zoals strafcornerspecialist Martijn Havenga. Hij is de verrassendste naam in de selectie, omdat hij eerder niet eens tot de 26-koppige trainingsgroep behoorde. Hij viel op in de competitie bij Kampong."

De Nederlandse hockeyers in India ANP

De laatste editie van de World Hockey League duurt tot en met 10 december en wordt gespeeld in Bhubaneswar, waar volgend jaar ook het WK gehouden wordt.

Kooke: "In dat kader is het een nuttige trip. De doelstelling bij Oranje is ook om het toernooi te winnen. Dat zal zeker niet zo makkelijk zijn als voor de vrouwen, maar Nederland is wel kanshebber."

Oranje opent het toernooi morgen (09.30 uur) tegen Spanje. De andere landen zijn Argentinië en België. Daar ligt Kooke niet wakker van. "Het vervelende van die duels is dat iedereen toch doorgaat naar de kwartfinales. De poulewedstrijden zijn er alleen om te bepalen wie bij de laatste acht tegen wie uitkomt."

De wedstrijden van Nederland zijn in samenvatting te zien op NOS.nl en in de reguliere uitzendingen van Studio Sport.

Na het WK van volgend jaar komt de FIH met een nieuw olympisch kwalificatietoernooi, de Hockey Pro League, als vervanging van de World League én de Champions Trophy, die ook verdwijnt. Maar ook daar is nu al veel kritiek op.

"Er was geen kwalificatieproces, het is een toernooi voor de negen best betalende landen", legt Kooke uit. "De deelnemers liggen voor de komende vier jaar vast. Er kan niemand promoveren of degraderen. India, het rijkste hockeyland ter wereld, heeft zich al teruggetrokken."

International Hockey Federation
@FIH_Hockey
Meet the teams in the all new Hockey Pro League! #HPL2019 Are you in? #WeAreIn
2 jaar geleden

Een positieve afsluiter van de Hockey World League de komende week kan gastland India zijn. "Het toernooi wordt gespeeld in een hockeygekke regio. Als India succes dreigt te krijgen, zal er een waanzinnig mooie sfeer komen", aldus Kooke.

STER Reclame