Prins Laurent daagt Belgische regering uit met brief

De Belgische prins in 2013 AFP

De Belgische prins Laurent dreigt met een gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens als de Belgische regering een deel van zijn toelage intrekt. Volgens de advocaat van Laurent is de dreigende korting "volkomen disproportioneel".

Laurent, broer van koning Filip, ligt niet goed binnen de koninklijke familie en de regering. Hij is de afgelopen jaren regelmatig in opspraak gekomen door ondiplomatiek gedrag.

Na het jongste incident, zijn omstreden aanwezigheid op een feestje van de Chinese ambassade, kondigde premier Michel "een proportionele sanctie" aan. Vermoedelijk wordt gesneden in zijn jaarlijkse toelage van 308.000 euro. De regering neemt daarover binnenkort een besluit.

Sociaal isolement

Laurents advocaat doet zijn bezwaren nu uit de doeken in een uitvoerige brief in dagblad De Standaard. De prins had weliswaar geen toestemming voor zijn bezoek aan het feestje, maar dat was volgens de advocaat ook helemaal niet nodig, aangezien er geen politieke gevolgen waren.

Hij wijst erop dat Belgiƫ en China al jaren goede banden hebben. Bovendien handhaaft de regering de wet zo streng dat Laurent er geen normaal sociaal leven op kan nahouden, zegt de advocaat.

Verder heeft premier Michel volgens de advocaat de schijn van partijdigheid gewekt. Michel kondigde de sanctie samen met koning Filip al aan voordat Laurent over de kwestie was gehoord.

Van de pot gerukt

De premier heeft al gereageerd op de brief van prins Laurent. Het kabinet gaat gewoon door met de procedure tegen hem, staat in een verklaring.

N-VA-Kamerlid Buysrogge is explicieter. "Dit is van de pot gerukt", zegt hij over de brief van de prins.

STER Reclame