De opgravingen in Kent
NOS NieuwsAangepast

Britse archeologen vinden plek waar Julius Caesar landde met zijn leger

Britse archeologen denken de plek te hebben gevonden waar de Romeinse veldheer Julius Caesar aan land ging in Engeland. Op een plek in Kent die overeenkomt met beschrijvingen van de Romeinse generaal, vonden ze resten van een fort. Het zou de eerste keer zijn dat er sporen worden gevonden van de invasie.

De Romeinen veroverden onder Caesar grote gebieden in wat nu Frankrijk, Luxemburg en België is. In 54 voor Christus arriveerde een enorme vloot in het toenmalige Britannia. In zijn verslag De Bello Gallico spreekt hij van een grote open baai, waar de troepen op zijn 800 boten konden ontschepen. Ook heeft hij het over hoger gelegen gebied, waar de inheemse krijgers zich terugtrokken na gevechten.

Omdat Caesar vanuit de huidige Franse stad Boulogne het Nauw van Calais was overgestoken, redeneerden wetenschappers van de Universiteit van Leicester dat het moest gaan om de Pegwell-baai op het eiland Thanet, in Zuidoost-Engeland.

Invasiemacht

"Deze baai is zo groot dat de hele Romeinse troepenmacht in één dag kon landen, zoals Caesar beschrijft", legt archeoloog Andrew Fitzpatrick uit. "Ook beschrijft Caesar hoe plaatselijke strijders zich verzamelden om de Romeinen tegen te houden, maar zich vervolgens terugtrokken op hoger gelegen grond toen ze zagen hoe groot de invasiemacht was. De verhalen komen overeen met kenmerken van het gebied rond Ramsgate."

Caesar vertrok met zijn schip vanuit Boulogne en kwam aan in Pegwell Bay

Tot nu toe ging men ervan uit dat de invasie weinig sporen had nagelaten, omdat de Romeinen al snel weer vertrokken. Nu zijn er resten gevonden van een verdedigingslinie die lijkt op Romeinse stellingen uit Gallië. Ook trof men enkele gebruiksvoorwerpen aan zoals een speerpunt en zoolspijkers.

De onderzoekers denken dat het gaat om een fort dat Caesar had aangelegd om zijn schepen te beschermen. In totaal is het gebied misschien wel 20 hectare groot.

  • Leicester University
    Een gevonden speerpunt
  • Leicester University
    Entree van het Romeinse kamp
  • Leicester University
    Een verdedigingslinie van het kamp

Hoewel Caesar geen gebied veroverde, had zijn overzeese uitstapje toch invloed op de geschiedenis van de regio, menen de historici. Doordat hij een Romeinse vazal in het zadel hielp, kon Zuidoost-Engeland honderd jaar later makkelijker worden veroverd door de latere keizer Claudius.

"Dit legde het fundament voor de Romeinse bezetting van Engeland, Wales en delen van Schotland, die bijna 400 jaar duurde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl