De inwoners van een Zwitsers bergdorp hebben ermee ingestemd nieuwkomers een forse welkomstbonus uit te keren. Om te voorkomen dat Albinen, met zo'n 270 dorpelingen, leegloopt krijgen gezinnen omgerekend tienduizenden euro's als ze er komen wonen. Het was een initiatief van de weinige jonge dorpsbewoners die er nog wonen.

De afgelopen tijd was er veel aandacht voor het initiatief en vele 'gelukzoekers' zouden naar Albinen, in het Franstalige deel van het land, zijn afgereisd. Niet alleen Zwitsers maar ook Brazilianen, Italianen, Kameroenezen en Belgen, schrijft de publieke omroep SRF. Er zouden honderden aanvragen zijn binnengekomen.

De gemeente haastte zich dan ook om te wijzen op de voorwaarden die waren gesteld, uit angst dat het dorp overspoeld zou worden door nieuwsgierigen en toeristen.

Massale intocht

Alleen mensen jonger dan 45 jaar komen in aanmerking en nieuwkomers moeten minimaal 200.000 frank investeren in het dorp, door er bijvoorbeeld een huis te bouwen. Verder moet het geld worden terugbetaald als ze binnen tien jaar alsnog wegtrekken. Verder hoeven de bewoners niet te vrezen voor een massale intocht, er is een maximum gesteld aan het aantal nieuwelingen.

Vanavond kwamen honderd bewoners van Albinen samen om over het plan te stemmen. Met 71 tegen 29 was de uitslag overtuigend vóór. "De jongeren hebben ons gered", jubelde de gemeente-president.

STER reclame