Ook islamitische gebedsbijeenkomsten binnenkort op de Belgische tv

Aangepast
ANP

De Vlaamse publieke omroep, de VRT gaat voor het eerst islamitische gebedsbijeenkomsten op tv uitzenden. Het gaat om twee gebedsbijeenkomsten per jaar die eerder in die week worden opgenomen en op zondag uitgezonden.

Volgens Steve De Coninck-De Boeck, adjunct-netmanager van Eén, gaat het om een uitbreiding naast de veertig diensten die de VRT al uitzendt van onder meer de rooms-katholieke, de protestants-evangelische en de Israëlitische eredienst.

"Het is niet zo dat we erediensten weglaten van andere strekkingen, we doen er gewoon twee bij", zegt Coninck-De Boeck. "We zitten al jarenlang verschillende keren samen met alle mogelijke levensbeschouwingen. En bij een van de gesprekken met moslimexecutieven is deze vraag op tafel gekomen."

Service

De VRT ziet het uitzenden van de islamitische gebedsbijeenkomst als een service voor mensen die niet aanwezig kunnen zijn in de moskee. Tegelijkertijd benadrukt de omroep het tv-publiek een inkijk te willen geven in de verschillende godsdiensten die er zijn. Volgens de VRT is het hun taak om de Vlamingen in contact te brengen met verschillende opvattingen, opinies en levensbeschouwingen.

In Nederland zijn voor zover bekend geen islamitische gebedsdiensten op de publieke omroep te zien. Wel zond de islamitische omroep, die niet meer bestaat, in zijn reguliere uitzendingstijd onder andere recitaties uit de Koran uit.

De eerste islamitische dienst bij de VRT is op zondag 10 december te zien vanuit de Hasaan Ebno Tabit Moskee in Genk en staat in het teken van de geboortedag van de profeet Mohammed.

STER Reclame