1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Adaman Ouatarra laat de littekens zien die hij als slaaf kreeg | NOS
NOS NieuwsAangepast

Slaaf Adaman werd bewerkt met kapmes om familie af te persen

Enorme littekens heeft Adaman Ouattara op zijn linkerbovenbeen. De Ivoriaan werd door een Libische slavenhouder met een kapmes bewerkt zodat zijn moeder hem zou vrijkopen.

Ouattara had haar aan de telefoon terwijl de slavenhouder hem met de machete sneed. Hij schreeuwde het uit. "Mijn moeder hoorde dat. Dan komt het geld snel."

"Het was de hel", zegt Ouattara over zijn tijd in Libië tegen correspondent Bram Vermeulen in Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust. Bekijk hieronder de reportage:

'Ze sloegen onder mijn voeten en staken me met een machete'

Ouattara wilde via Noord-Afrika naar Europa reizen en zat al op een rubberboot toen hij door de Libische kustwacht werd onderschept en in een detentiekamp terechtkwam.

Daar werd hij door een handelaar gekocht en meegenomen. "We moesten aardappelen poten terwijl we voortdurend onder schot werden gehouden door een man met een kalasjnikov." Na een maand en een dag kwam hij vrij.

Misdaden tegen de menselijkheid

Dat slavernij in Libië op grote schaal voorkomt, kwam twee weken geleden via CNN naar buiten. De Amerikaanse nieuwszender zond beelden uit van de handel in Afrikaanse migranten.

De Verenigde Naties hebben een onderzoek ingesteld naar de Libische praktijken. Volgens VN-chef Guterres is er mogelijk sprake van misdaden tegen de menselijkheid.

De vertegenwoordiger van de Libische regering in Nederland twijfelt aan de echtheid van de verhalen over slavernij in zijn land. "Die opnames kunnen wel in de Sahara gemaakt zijn", zegt Adel Sharif tegen de NOS.

Volgens de zaakgelastigde maken bendes zich wel schuldig aan mensenhandel. Criminelen verkopen vluchtelingen op weg naar Europa door aan smokkelaars, zegt hij. Dat zie je mogelijk op de beelden van CNN.

'Mensenhandel gevolg van chaos in het land'

Toch heeft Libië een onderzoek ingesteld naar de mogelijke slavernij. Sharif: "Iedereen die erbij betrokken is, wordt opgespoord en voor de rechter gesleept."

Afrikaanse en Europese landen hebben vandaag op de EU-Afrika-top afgesproken dat ze gaan regelen dat migranten die vastzitten in Libië zo snel mogelijk het land kunnen verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl