'Witwasbende verkocht auto's voor 40 miljoen in contanten'

Aangepast
Politie neemt auto in beslag in witwaszaak Hoogeveen Politie

De politie heeft deze week een witwasbende van zes verdachten aangehouden in de omgeving van Hoogeveen. Zij verkochten volgens de politie voor zeker 40 miljoen euro aan tweedehands-leaseauto's voor contant geld, om zo de belasting te ontduiken.

Maandag heeft de politie een autoverkoopbedrijf en twee woningen doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op onder meer 161 voertuigen, 22 panden, vuurwapens en munitie, een stroomstootwapen, pepperspray, een boksbeugel en horloges. Bij deze en eerdere acties is beslag gelegd op ruim een half miljoen euro aan contanten en de saldi van vijftien bankrekeningen.

Een van de verdachten, een 28-jarige man, kwam tijdens de doorzoeking van het autobedrijf het terrein op gereden. Zijn Audi werd ter plekke onderzocht en ingevorderd. In een sporttas die in zijn auto lag, vond de politie tegen de 25.000 euro aan contant geld.

Nepfacturen

De zes verdachten, onder wie drie Libanezen, verkochten de auto's vooral aan Libanezen in Berlijn, schrijft de politie. Ze kochten partijen tweedehands-leaseauto's, om die voor contant geld door te verkopen. Via nepfacturen en tijdelijke bedrijfjes probeerden zij de omzetbelasting te ontduiken.

De bende wordt verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte, identiteitsfraude, belastingontduiking en lidmaatschap van een criminele organisatie. Twee van de zes verdachten blijven veertien dagen in bewaring. De anderen zijn op vrije voeten, maar blijven verdacht.

STER Reclame