Ireen Wüst kijkt bedenkelijk voor haar tijdens de wereldbeker in Noorwegen
NOS SchaatsenAangepast

Wüst: het lijkt wel alsof Fatkoelina wordt gedoogd

De deelname van de veelbesproken schaatsster Olga Fatkoelina aan wereldbekerwedstrijden in Calgary zorgt voor scheve gezichten in de schaatswereld.

De winnares van olympisch zilver op de 500 meter in 2014 is wegens dopinggebruik levenslang uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen door het IOC, maar staat komend weekend in Canada gewoon op het ijs.

"Het lijkt wel alsof het wordt gedoogd", zo liet Ireen Wüst zich verbaasd uit over de aanwezigheid van haar Russische collega in Calgary. "In mijn ogen speel je vals en dan moet je je straf daarvoor uitzitten."

Wust over Fatkoelina: als je valsspeelt, moet je gestraft worden

Volgens directeur Herman Ram van de Nederlandse dopingautoriteit staat de ISU in zijn recht om Fatkoelina te laten deelnemen. "De uitspraak van het IOC gaat over de Olympische Spelen en verder niet", legt hij uit.

"Dus Fatkoelina is alleen voor de Olympische Spelen levenslang geschorst. Zolang het daarbij blijft, heeft de internationale schaatsunie daar niets mee te maken."

Probleem

Toch moet er volgens Ram wel een reactie vanuit de ISU komen ten aanzien van Fatkoelina. "Ik denk dat de ISU hier wel naar moet gaan kijken, want voor het schaatsen is dit niet echt een heel mooi plaatje. Ik vind dat de ISU een probleem heeft, al zullen ze dat zelf ook wel inzien. Maar op korte termijn nemen ze kennelijk geen besluit."

Ram: ISU heeft een probleem, dat weten ze zelf ook

Fatkoelina (27) heeft sinds haar zilveren medaille in Sotsji geen opmerkelijke prestaties meer geleverd. Dit seizoen is ze op de 500 meter de nummer acht in het wereldbekerklassement.

Niet voor 5 december

Ram heeft desalniettemin de hoop dat de disciplinaire commissie van de ISU op korte termijn een beslissing neemt over een (voorlopige) maatregel ten aanzien van Fatkoelina. De ISU laat weten in ieder geval niet voor 5 december een uitspraak te doen.

De directeur juicht het toe dat sporters steeds vaker een blok vormen tegen dopingzondaars. "Ik vind het goed dat sporters laten weten hoe zij erin staan. Al verwacht ik nog niet dat een gezamenlijk geluid van sporters al tot consequenties gaat leiden."

Olga Fatkoelina

Sven Kramer legt de discussie ook bij de hoeveelheid instanties die een schorsing kunnen uitspreken. Zo kunnen het IOC, ISU en de WADA straffen uitdelen. "Er zijn zoveel spelers die op dit vlak schaken", vindt de Fries.

Hij houdt zich op de vlakte wat betreft het dossier-Fatkoelina: "Daarvoor weet ik er simpelweg te weinig van."

Kramer: er zijn te veel schakers op een bord

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl