AFP

Het Witte Huis wil op korte termijn de minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson vervangen door CIA-directeur Mike Pompeo. Dat zeggen anonieme bronnen tegen The New York Times en de persbureaus Reuters en AP. Het is een publiek geheim in Washington en ver daarbuiten dat Trump het liefst van Tillerson af wil en er gaan al langer geruchten dat Tillerson het veld moet ruimen.

Begin oktober belegde de minister nog een persconferentie om zijn aftreden te ontkrachten. Tillerson is niet van plan zich uit het State Department te laten jagen, heeft hij volgens Reuters vandaag gezegd tegen senaatslid Bob Corker.

'Debiel'

Met een president die zich regelmatig weinig diplomatiek uitlaat over buitenlandse mogendheden, heeft Tillerson een taaie diplomatieke kluif aan zijn buitenlandportefeuille. Tillerson heeft volgens NBC News Trump een debiel genoemd na een bijeenkomst van het nationale veiligheidsteam en de regering.

Trump en Tillerson hadden onenigheid over verschillende buitenlandse thema's, waaronder de nucleaire deal met Iran en het beleid ten opzichte van Noord-Korea. In beide gevallen stelde Tillerson zich milder op dan zijn president. Zo probeerde Tillerson gesprekken op gang te brengen met Noord-Korea over de nucleaire aspiraties van dictator Kim Jong-un. "Spaar je de moeite, Rex", twitterde Trump hierover.

Het vervangingsplan is naar verluidt opgetuigd door Witte Huis-stafchef John Kelly. Hij zou ook al een vervanger hebben voor veiligheidsdienst-directeur Pompeo: Tom Cotton, een Republikein uit de staat Arkansas.

Een woordvoerder van het Witte Huis zegt in een reactie op de berichtgeving dat Tillerson minister is en dat er nu geen mededelingen van personele aard zijn.

STER reclame