Postbedrijf Sandd wil niet meer bezorgers in dienst nemen, stapt naar rechter

Een bezorger van Sandd ANP XTRA

Postbedrijf Sandd legt zich niet neer bij het kabinetsbesluit dat vanaf 1 januari 80 procent van de postbezorgers bij het bedrijf een arbeidscontract moet hebben. Sandd zegt juridische stappen te nemen tegen het besluit.

De regel geldt voor alle postbedrijven, maar concurrent PostNL voldoet er al aan. Al in 2011 werd besloten dat postbedrijven moesten toegroeien naar die 80 procent. Eerst zou dat al per 2013 zijn, maar dat is daarna steeds uitgesteld.

'Keuzevrijheid'

"De politiek ontneemt de Sandd-bezorger keuzevrijheid", zegt het bedrijf in een persbericht. Volgens Sandd wil het merendeel van de bezorgers geen arbeidsovereenkomst, omdat ze het werk als een bijbaantje zien en de mogelijkheid willen hebben om flexibel te werken.

Sandd ziet het besluit ook in het licht van de recente stap om een eigen postzegel op de markt te brengen voor consumentenpost. "Met deze maatregel spreekt staatssecretaris Keijzer impliciet haar voorkeur uit voor een monopolie op de Nederlandse postmarkt. Klaarblijkelijk is er veel aan gelegen om te voorkomen dat de consument een eerlijke prijs gaat betalen van 55 cent per zegel."

Toen Sandd aankondigde ook voor consumenten post te gaan bezorgen, klaagde vakbond FNV al dat Sandd die goedkopere zegel vooral kan aanbieden door bezorgers weinig te betalen.

Hoeveel van de 18.000 bezorgers Sandd al in dienst heeft, wil het bedrijf niet zeggen. De FNV schat dat ongeveer de helft een contract heeft en de andere helft per bezorgde brief betaald wordt.

STER Reclame