Kou tussen Israël en Giro om 'West-Jeruzalem' uit de lucht

Aangepast
Miri Regev, de Israëlische minister van Cultuur en Sport, schudt de handen met Giro-directeur Mauro Vegni. ANP

De start van de Giro van volgend jaar in Israël lijkt niet in gevaar. Het land dreigde de samenwerking met de Giro stop te zetten omdat de organisatie sprak over een start in West-Jeruzalem.

Volgens het Israëlische ministerie van Sport ging de Italiaanse organisatie vrijwel direct in op het verzoek van Israël om het gebruik van West-Jeruzalem uit de officiële aankondigingen te schrappen.

Waarom ligt de term West-Jeruzalem zo gevoelig?

Israël veroverde tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 het oostelijke deel van Jeruzalem, inclusief de Klaagmuur. De internationale gemeenschap heeft de annexatie van Oost-Jeruzalem nooit erkend. Desondanks ziet de Israëlische overheid heel Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Palestijnen zien Oost-Jeruzalem juist als hoofdstad van hun toekomstige staat.

Na de aankondiging van het routeschema, gisteren in Milaan, reageerde Israël furieus op het feit dat er over West-Jeruzalem als startplaats werd gesproken. "Jeruzalem, de hoofdstad van Israël, heeft geen oost en west", schreven de ministers van Sport en Toerisme in een gezamenlijke verklaring.

Vandaag reageerde het ministerie heel wat vrolijker na de aanpassing door de Giro. "We zijn blij dat de Giro zo snel gereageerd heeft op ons verzoek", schrijft het Israëlische ministerie van Sport.

Dennis van Winden rijdt voor de Israel Cycling Academy, de enige professionele Israëlische wielerploeg Tim De Waele/Getty Images

Volgens RCS Sport, de organisator van de Giro, werd in de officiële video's en afbeeldingen van het parcours gesproken van West-Jeruzalem, omdat de openingstijdrit op vrijdag 4 mei door dat deel van de stad voert. Die toevoeging is per direct verwijderd.

"Deze specifieke bewoording, die geen enkele politieke betekenis had, is van al onze materialen verwijderd'', meldt RCS Sport. We willen duidelijk maken dat de start van de Giro 2018 plaatsvindt in Jeruzalem.''

Het management en de organisatoren van de Giro komen in de komende dagen naar Israël om de laatste voorbereidingen te treffen. Daardoor kan de Giro zoals gepland van start gaan.

De eerste etappe van de Giro, op 4 mei, vindt plaats in Jeruzalem. Vervolgens worden er nog twee etappes verreden in Israël. Eerst van Haifa naar Tel Aviv en een dag later van Beer Sheva naar Eilat.

De renners stappen daarna op het vliegtuig naar Italië. De eerste etappe gaat daar van Catania naar Calta Girone.

STER Reclame