NOS NieuwsAangepast

Kritiek koning Marokko op protesten

De Marokkaanse koning heeft voor het eerst gereageerd op de protesten van gisteren in zijn land. Koning Mohammed VI zei dat hij niet zal "buigen voor demagogie". Hij zei ook dat hervormingen alleen kans van slagen hebben als er sprake is van geleidelijke duurzame ontwikkelingen op sociaal en economisch gebied.

Gisteren gingen duizende Marokkanen de straat op om te protesteren tegen de armoede en corruptie en voor hervormingen. De demonstranten eisen niet het vertrek van de koning, maar ze willen wel dat hij minder macht krijgt.

Doden

Tijdens onlusten in de Marokkaanse plaats al-Hoceima zijn vannacht vijf mensen om het leven gekomen. Hun verkoolde lichamen werden gevonden in een bankgebouw, dat volgens de regering door betogers in brand was gestoken. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten.

Zo'n 130 mensen raakten gewond, onder wie 115 politiemensen. In de Marokkaanse steden waar werd gedemonstreerd, zijn tientallen publieke gebouwen, winkels en banken beschadigd.

Gevechten

Ordetroepen gebruikten traangas om de demonstranten uiteen te jagen. Later braken er gevechten uit tussen jongeren en de politie. Daarbij werden enkele politiewagens in brand gestoken.

Er zijn 120 mensen opgepakt, waaronder enkele minderjarigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl