Ex-Twittermedewerker verwijderde account Trump per ongeluk, zegt hij

Aangepast
TechCrunch/Tito Hamze/Ingrid Lunden

De ex-Twittermedewerker die op zijn laatste werkdag het Twitteraccount van president Trump verwijderde, zegt dat hij dit per ongeluk deed.

Volgens de Amerikaanse site TechCrunch is de bewuste ex-medewerker Bahtiyar Duysak, een Duitser van in de twintig met Turkse wortels. De site zocht hem op in Duitsland.

Duysak werkte als uitzendkracht bij de klantenservice van Twitter, bij de afdeling waar meldingen binnenkomen van gebruikers over slecht gedrag, zoals beledigende of intimiderende tweets. Het team bekijkt de klachten om te bepalen of er volgende stappen genomen moeten worden en zo ja, welke.

Toevallig

Aan het eind van zijn laatste werkdag kwam een melding binnen over Trumps account. Duysak zette de machine in werking om het profiel te deactiveren, zo schrijft de Amerikaanse site. Daarna sloot hij zijn computer af en verliet het gebouw.

Duysak zegt dat hij niet had verwacht dat het profiel daadwerkelijk verwijderd zou worden. "Het was een fout. Maar natuurlijk kan één kleine fout van één mens niet zo'n gevolg hebben. Ik denk dat er een paar toevalligheden waren die willekeurig gebeurden op mijn laatste werkdag." Wat die fout en toevalligheden inhielden en wat eventuele acties van andere medewerkers waren, wordt niet duidelijk.

TechCrunch
@TechCrunch
Meet the man who deactivated @realDonaldTrump's Twitter account https://t.co/p73IMHVBAz
1 jaar geleden

De Duitser zegt dat hij niemand heeft gehackt en niets heeft gedaan wat niet had gemogen. "Ik heb geen misdaad gepleegd of iets slechts gedaan, maar ik voel me als Pablo Escobar. En dat begint behoorlijk vervelend te worden."

Duysak zegt tegen TechCrunch te zijn gestalkt door media. Journalisten zouden contact hebben opgenomen met zijn universiteit, zijn voormalige werkgever, vrienden en familie. "Ik moest honderden vrienden en veel foto's verwijderen, omdat verslaggevers me stalkten. Ik wil doorgaan met een normaal leven."

Duysak zegt dat hij niet snel weer in de techsector zal werken, maar eerder in de financiële sector.

Twitter wil tegen de NOS niet reageren op de vraag of het bedrijf actie onderneemt tegen de ex-medewerker. Ook op vragen hoe de fout precies kon ontstaan en of daar meer mensen bij betrokken waren, komt geen reactie.

Twitter Government
@TwitterGov
Through our investigation we have learned that this was done by a Twitter customer support employee who did this on the employee’s last day. We are conducting a full internal review. https://t.co/mlarOgiaRF
1 jaar geleden
Donald J. Trump
@realDonaldTrump
My Twitter account was taken down for 11 minutes by a rogue employee. I guess the word must finally be getting out-and having an impact.
1 jaar geleden

STER Reclame