ANP

Gaat Tom Dumoulin voor roze of geel? Ofwel: wil hij voor het tweede jaar op rij de Giro d'Italia winnen of voor het eerst de Tour de France op zijn naam schrijven? Het parcours van beide rondes is nu bekend. Dumoulin heeft naar eigen zeggen al een keuze gemaakt, maar wacht nog even met kleur bekennen.

Vier vragen aan oud-renner Maarten Tjallingii en NOS-wielercommentator Gio Lippens over het dilemma van de Limburger.

Dumoulin noemde het parcours van zowel de Tour als de Giro 'niet ideaal'. Wat past het best bij hem?

Tjallingii: "Ik had verwacht dat er in de Giro wat meer tijdritkilometers zouden zitten. In de eerste tijdrit van 9,7 kilometer pakt hij hooguit een halve minuut op de concurrentie. De tijdrit in de derde week is belangrijker om een groter verschil maken, maar dan komen er nog zo veel bergen. Het ligt net niet lekker."

"De Tour telt in totaal 66 tijdritkilometers. Zeker in de individuele tijdrit van 31 kilometer kan hij verschil maken."

Het parcours van de Giro 2018 in beeld Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Wat betekent het voor Dumoulin dat Chris Froome naast de Tour ook de Giro gaat rijden?

Lippens: "Dumoulin zegt dat het hem weinig uitmaakt, maar tegelijkertijd zegt hij ook dat hij een onderling duel toch wel leuk zou vinden. Hij gaat Froome hoe dan ook ergens tegenkomen. Dus misschien is de keuze juist wel gemakkelijker geworden."

"Ik vind het mooi dat ze de strijd aangaan. Het zijn gladiatoren met dezelfde wapens. Ze kunnen goed tijdrijden, ze kunnen goed mee bergop en ze kunnen allebei een ronde op dezelfde manier beslissen. Ik wil dat wel zien, of in de Giro of in de Tour."

Chris Froome maakt zijn deelname aan de Giro bekend ANP

Tjallingii: "Froome heeft de Tour en de Vuelta binnen en wil nu de derde grote ronde ook pakken. Dat snap ik heel goed. Maar als Froome de Giro in zijn benen heeft, zou hij wel eens een mindere Tour kunnen rijden. En dan is hij te kloppen."

"Ik zou zeggen: laat Froome lekker vol gas tegen de Italianen rijden in de Giro, dan ligt in de Tour de weg open voor Dumoulin."

Dumoulin heeft voor zichzelf de knoop al doorgehakt. Waarom maakt hij het nog niet bekend?

Lippens "We wisten dit van tevoren, want Sunweb maakt al jaren pas bij de ploegpresentatie (deze keer op 4 januari 2018, red.) het schema bekend. Ze bouwen het een beetje op, maar weten het ondertussen allang. De komende weken kijken ze niet alleen naar Dumoulin, maar ook naar de planning van de andere renners."

Tjallingii: "Sunweb gaat nu de programma's van alle renners in elkaar schuiven. Al kan dat ook, als iedereen al weet wat Dumoulin gaat rijden. Maar het is hun goed recht dat ze ermee wachten."

Tom Dumoulin wijst aan waar zijn naam staat op de Giro-trofee. Fabio Aru (links) en Vincenzo Nibali kijken toe RCS

Wat verwachten jullie dat Dumoulin doet?

Lippens: "Ik zou mijn geld zetten op de Tour. Volgens sommigen is het lood om oud ijzer en dat zegt Dumoulin eigenlijk ook wel. Maar volgens mij is de Giro met zeven aankomsten bergop en minder tijdritkilometers dan de Tour minder gunstig."

"Bovendien past de eerste Tourweek, met veel wind in Bretagne en de kasseien in Roubaix, goed bij een type als Dumoulin. Beter in elk geval dan al die kleine klimmetjes in Italië."

STER reclame