Tess Wester, keepster van de handbalsters
NOS SportAangepast

Wester wil nog niets weten van favorietenrol voor handbalsters

De tijd dat Oranje de verrassing van het handbal was, is inmiddels wel voorbij. Met zilveren medailles op het WK en EK en de vierde plek op de Olympische Spelen hebben de handbalsters zich definitief in de wereldtop genesteld.

Maar voor keepster Tess Wester geven die successen geen enkele garantie voor een goed verloop van het komende WK in Duitsland, dat vrijdag begint. Nederland speelt zaterdag de eerste wedstrijd tegen Zuid-Korea.

"Ik wil ons niet de favoriet noemen. Daarvoor ligt de top van het handbal te dicht bij elkaar. Je moet elk toernooi honderd procent presteren om bij de top te horen en we moeten er elke wedstrijd vol voor gaan om überhaupt een wedstrijd te winnen", aldus Wester.

De Nederlandse handbalsters vieren de overwinning op Italië in de uitzwaaiwedstrijd voor het WK

En toch klinkt dat na de prestaties van de afgelopen jaren wat bescheiden. "Als je naar de afgelopen toernooien kijkt, dan horen we er zeker bij, ja. Maar zoals je op de Spelen hebt gezien, kan het ook ineens weer over zijn. Het kan in een klein hoekje zitten. We willen niets aan het toeval overlaten."

Een optimale voorbereiding, goede afspraken en een duidelijk wedstrijdplan. Dat zijn volgens Wester de ingrediënten om goed te presteren op het WK, waarin Oranje het in de poulefase ook nog opneemt tegen Duitsland, Servië, China en Kameroen.

Zestig minuten knallen

Oranje heeft weer de beschikking over de speelsters die de afgelopen jaren de kern van het succes vormden. Inclusief Nycke Groot, die net op tijd fit is na een blessure, en de kersverse moeder Estavana Polman.

"Ik ben ontzettend blij dat we met deze groep naar het WK kunnen gaan en dat we zo'n brede selectie hebben", aldus Wester. "We moeten ervoor zorgen dat iedereen topfit is en bereid is om zestig minuten te knallen."

Voor Wester is het toernooi niet helemaal op vreemde bodem. Ze speelt in Duitsland, bij Bietigheim. "Duitsland is een echt handballand. Het is bijzonder dat het toernooi daar nu is. Het voelt voor mij ook wel een beetje als thuiskomen."

Oranje werkt z'n poulewedstrijden in Leipzig af. "Daar hebben we ook competitie gespeeld. Ik vind het ook wel fijn dat we niet bij Bietigheim spelen. Ik vind de spanning van ergens anders spelen wel lekker."

Tess Wester plukt een bal uit het doel

Die gezonde spanning is er ook bij de andere speelsters, stelt de keepster. Bovendien laat ook de buitenwacht zich gelden: er wordt wat verwacht van de vrouwen.

Populariteit

De uitzwaaiwedstrijd van Oranje tegen Italië trok 3.500 toeschouwers, wat eens te meer de populariteit van de handbalsters illustreert. "De druk is er wel, maar dat doen we zelf ook. Wij weten waar we toe in staat zijn en onze eigen doelen zijn hoog genoeg", zegt Wester.

Bij de vraag of dat doel dan goud is, aarzelt de Noord-Hollandse even. "Kijk, als je niet voor goud gaat, hoef je niet te gaan. Maar we moeten eerst de poulefase maar eens doorkomen. Daarvoor heb je nog niets om je nek. We hebben nog nooit goud gehaald, maar eens moet de eerste keer zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl