Katrin Jakobsdottir
NOS NieuwsAangepast

IJsland krijgt coalitie onder leiding van linkse premier

In IJsland zijn de onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet met succes afgerond. Nieuwe premier wordt Katrin Jakobsdottir van de Links-Groene Beweging. Ze vormt een coalitie met de conservatieve Onafhankelijkheidspartij en de Progressieve Partij.

Bij de verkiezingen van 28 oktober werd de Links-Groene Beweging de op een na grootste partij. De Onafhankelijkheidspartij, die wordt geleid door de vorige premier Benediktsson, bleef de grootste. De partij moest wel zetels inleveren en de toenmalige rechtse coalitie verloor zijn meerderheid.

Schandaal

Benediktsson moest na een jaar aftreden omdat de naam van zijn vader was gevallen in een schandaal rond een zedendelinquent, die jaren zijn stiefdochter had misbruikt. In IJsland is een omstreden wet die bepaalt dat veroordeelden eerherstel kunnen krijgen als ze vier goede referenties kunnen overleggen. Die kunnen ook worden afgegeven door vrienden of familie.

Benediktssons vader had zo'n referentie gegeven en de politicus wist dat, maar had erover gezwegen. Hij wordt overigens wel minister van Financiën in het nieuwe kabinet.

De Links-Groene Beweging wil investeren in onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. De partij wil de ongelijkheid verkleinen en de belastingen voor rijken flink verhogen. Een poging van Jakobsdottir om een linkse coalitie te vormen is mislukt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl