NOS NieuwsAangepast

Oud-piloot Julio Poch vrijgesproken van deelname aan dodenvluchten

De rechter doet uitspraak in zaak Julio Poch: vrijspraak

De Argentijns-Nederlandse oud-piloot Julio Poch (65) is in Argentinië vrijgesproken van betrokkenheid bij dodenvluchten in Argentinië ten tijde van het militaire regime (1976-1983). Dat heeft een rechtbank in de hoofdstad Buenos Aires geoordeeld. De motivering van het vonnis wordt pas in maart bekendgemaakt.

Poch zat ruim acht jaar in voorarrest. Tegen de uitspraak kan hoger beroep worden aangetekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal alle medewerking verlenen aan Poch' terugkeer naar Nederland, als het zover komt.

Volgens zijn advocaat Geert-Jan Knoops blijft hij nog een tijd in Argentinië. Hij is meteen in vrijheid gesteld, maar Poch wil niet het land uit vluchten omdat hij niets te verbergen heeft, zegt Knoops. Hij gaat in alle rust met zijn familie een datum bepalen voor zijn terugkeer.

Julio Poch vandaag in de rechtszaal in Buenos Aires

Poch en zijn familie wilden na de uitspraak niet reageren, maar hij heeft wel een verklaring geschreven. "Ik ben ontzettend blij dat ik vrijgesproken ben. Natuurlijk weet ik wat in de periode van de Argentijnse dictatuur is gebeurd en dat dat vreselijk was. Ik leef mee met de families van de slachtoffers. Er zijn geen winnaars in dit proces en daarom voel ik me ook geen winnaar."

De ex-piloot stelt dat er na "acht lange jaren eindelijk rechtvaardigheid is gekomen". Ook bedankt hij alle mensen die hem gesteund hebben. Hij zegt dat hij nu in vrijheid bij zijn familie wil zijn.

Advocaat Carry Hamburger met de verklaring van Poch

Voorafgaand aan de zitting toonde Knoops zich optimistisch. Hij zei onder meer dat tijdens de zitting was bewezen dat Poch onmogelijk piloot op dodenvluchten kon zijn geweest, omdat hij als gevechtspiloot niet de kennis had om de vliegtuigen te vliegen die daarbij gebruikt werden.

De advocaten van Poch spraken na de zitting nog met de rechters. "Alle drie de rechters hebben tegen ons gezegd dat ze overtuigd waren van zijn onschuld", zegt Knoops. Ook stelden de rechters dat Poch onrecht is aangedaan." Dat geeft nog de grootste voldoening, omdat we echt te maken hebben gehad met een onschuldig persoon", zegt de raadsman.

Poch is een voormalige gezagvoerder van Transavia. Tijdens de militaire dictatuur was hij piloot bij de Argentijnse marine. Politieke tegenstanders werden in die tijd op grote schaal vermoord, onder andere door hen van grote hoogte uit een vliegtuig in zee te gooien.

Poch vestigde zich later in Nederland. In 2003 werkt hij bij Transavia. Dat jaar sprak hij op Bali met collega's over de junta-jaren in zijn geboorteland. Toen de moord op politieke tegenstanders ter sprake kwam zou hij hebben gezegd: "We gooiden hen in zee". Zijn collega's waren ervan overtuigd dat Poch met "we" ook zichzelf bedoelde.

De arrestatie van Poch in 2009 in Valencia

Een van die collega's besprak dat twee jaar later met een leidinggevende. Die was er woedend over en deed aangifte bij de Nederlandse justitie.

Het Nederlandse OM droeg de zaak in 2008 aan Argentinië over, omdat daar al een onderzoek naar de dodenvluchten was gestart. Op verzoek van Argentinië werd Poch in 2009 op het vliegveld van Valencia gearresteerd, vlak voordat hij met pensioen zou gaan. Poch werd daarna door Spanje aan Argentinië uitgeleverd. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Argentinië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl