NOS NieuwsAangepast

Zoon Kadhafi belooft verandering

Saïf Kadhafi, de zoon van de Libische leider Kadhafi, heeft in een toespraak gereageerd op de onrust in zijn land. Hij belooft beterschap, maar waarschuwt voor chaos. Hieronder de integrale tekst van zijn tv-toespraak.

"Ik zag in dat ik tot jullie moest spreken. Veel Libiërs vroegen me om te spreken. Ik heb geen papier om van te lezen. Ik zal niet spreken in klassiek Arabisch, ik zal spreken in het Libisch. Ik heb geen papier, ik zal spreken uit mijn hart en geest. We weten allemaal dat een aardbeving door de regio gaat, een storm van verandering. Als die verandering niet van de regeringen komt, dan komt die van de mensen zelf, dat hebben we gezien in andere Arabische landen. Vandaag zal ik jullie niets dan de waarheid vertellen. We weten dat er oppositieleden in het buitenland leven, die steun hebben in Libië. Er zijn mensen die Facebook gebruiken om een revolutie zoals die in Egypte uit te lokken. Deze mensen willen dat in Libië gebeurt wat ook in Egypte en Tunesië gebeurd is. We lazen dit op Facebook en in emails. Het land nam een preventieve maatregel, door enkele mensen te arresteren voor de protesten, er werd geschoten, mensen kwamen om. De woede was gericht op de politie in Benghazi. Mensen wilden het politiebureau bestormen, mensen kwamen om, er waren begrafenissen. Dat is een samenvatting van wat er gebeurde in Bengazi, op dit moment is er een enorme chaos, dat is een bedreiging voor de eenheid van Libië. Natuurlijk waren er veel doden, wat woede wekte bij de mensen in Benghazi, maar waarom werden deze mensen neergeschoten? Het leger was gestresst, het is niet gewend aan het controleren van menigtes. Ik heb ze gebeld. Het leger zei dat sommige demonstranten dronken waren, anderen hallucineerden, gebruikten drugs. Het leger moet z'n wapens verdedigen. De mensen waren boos. Dus waren er doden, Libiërs werden vermoord.

Hier zitten drie groepen achter. 1. Politieke activisten, met wie wij het kunnen vinden. 2. In Bayda zaten Islamitische groepen erachter. Bayda is mijn stad, mijn moeder komt er vandaan. Mensen belden me. Er werden wapens gestolen, soldaten vermoord. Ze willen een Islamitische staat in Bayda. Drugsgebruikers werden gebruikt door deze demonstranten. 3. De derde groep bestaat uit deze kinderen die drugs gebruikten en zelf gebruikt werden. Dit zijn feiten, of je dat nu wil of niet.

We hebben tientallen Arabieren en Afrikanen gearresteerd, arme mensen. Miljoenen werden geïnvesteerd door rijke zakenlui, om ze te misbruiken. Er zijn mensen die een nieuw land willen beginnen in delen van Libië, om het te regeren als een Islamitisch emiraat. Één man zei dat hij de Emir is van het Islamitische Emiraat van Darna. De Arabische media manipuleren de gebeurtenissen. Die Arabische media zijn eigendom van Arabieren die de feiten verdraaien. Maar ook onze media faalden in hun verslaggeving van de gebeurtenissen.

Daarnaast zijn er de misdadigers, die publiek eigendom vernielden, en zelf uit gevangenissen vluchtten. Onze broeders lachen om ons als ze hun koffie drinken en tv kijken en zien hoe we ons land verbranden.

Het is geen leugen dat de demonstranten onze straten nu controleren. Libië is geen Tunesië of Egypte. Libië is anders. Na een opschudding zal Libië opsplitsen in verschillende staten. Zestig jaar geleden waren er drie staten in Libië. Libië kent stammen, anders dan Egypte. Er zijn geen politieke partijen, er zijn stammen. Iedereen kent elkaar. We zullen een burgeroorlog krijgen, zoals in 1936. Amerikaanse oliemaatschappijen speelden een grote rol in de eenwording van Libië. Wie zal die olie beheren? Hoe zullen we deze olie onder ons verdelen? Wie zal geld besteden aan onze ziekenhuizen? Al die olie zal verbrand worden door de misdadigers. Er zijn daar geen mensen. Driekwart van de mensen leeft in het oosten, in Benghazi, er is daar geen olie, wie zal geld aan hen besteden? Uw kinderen zullen niet naar school kunnen, of naar de universiteit. Chaos zal heersen, we zullen Libië moeten verlaten als we geen olie hebben. Iedereen wil een Sjeik of een Emir worden, wij zijn geen Egypte of Tunisië, dus we staan voor een grote uitdaging.

We hebben allemaal wapens. Op dit moment rijden dronken mensen met tanks door Benghazi. Dus we hebben nu allemaal wapens. De krachten die Libië willen vernietigen hebben wapens. Er zal oorlog zijn en geen toekomst. Alle bedrijven zullen Libië verlaten. Er worden op dit moment 500 huizen gebouwd, ze zullen niet afgebouwd worden. Onthoud mijn woorden. 200 miljard wordt uitgegeven aan projecten die niet afgemaakt kunnen worden.

Jullie kunnen zeggen, we willen democratie en rechten. We kunnen daarover praten, we hadden er eerder over moeten praten. Dat of er is oorlog. Dan huilen we niet over 200 doden, maar over 100.000. Jullie zullen Libië allemaal verlaten, er zal hier niets zijn. Er zal geen brood zijn in Libië, het zal duurder zijn dan goud.

Voordat we wapens tussen ons laten komen, zal er vanaf morgen, binnen 48 uur een conferentie beginnen over nieuwe wetten. We willen nieuwe mediawetten, burgerrechten, het einde van de belachelijke straffen, we zullen een grondwet krijgen, zelfs de leider Kadhafi heeft gezegd dat hij een grondwet wil. We kunnen autonomie toestaan, met minder macht voor de centrale staat. We zullen dit allemaal onmiddellijk toestaan. Dan kunnen we ons land houden, anders dan onze buren. We zullen dat doen zonder de problemen van Egypte en Tunisië, die nu lijden. Er is daar nu geen toerisme. We zullen een nieuw Libië krijgen, met een nieuwe vlag en een nieuw volkslied. Of bereid u voor op een burgeroorlog en chaos, en vergeet de olie.

Wat gebeurd in Bayda en Benghazi is erg triest. Hoe zult u, die in Benghazi leeft, Tripoli kunnen bezoeken zonder visa? Het land zal verdeeld worden, zoals Noord en Zuid-Korea. We zullen elkaar zien door een hek. Jullie zullen maanden moeten wachten op visa. Als we het eerste scenario niet accepteren, bereid u voor op het tweede.

De Britse minister van buitenlandse zaken belde me. Bereid u voor op een nieuwe koloniale tijd van de Amerikanen en de Britten. Denkt u dat zij hier een Islamitisch Emiraat zullen accepteren, op een half uur van Kreta. Het Westen zal komen en uw land bezetten. Europa en het Westen willen geen chaos in Libië, dat dan chaos en drugs zal exporteren. Ze zullen ons bezetten.

In elk geval heb ik tot u gesproken. We hebben groepen uit Egypte, Tunesië en van Arabieren onthuld. De Libiërs die in Europa en de Verenigde Staten leven, hun kinderen gaan naar school en zij willen dat jullie vechten. Zij leven een comfortabel leven. Zij willen daarna terugkomen en over ons regeren. Zij willen dat we elkaar afmaken, om dan te komen, zoals in Irak. De Tunesiërs en de Egyptenaren die hier zijn hebben ook wapens. Ze willen Libië verdelen en het land overnemen.

We hebben twee keuzes. We kunnen nu hervormen, dit is een historisch moment, zonder hervorming zal er tientallen jaren niets gebeuren. Het zal slechter worden dan in Joegoeslavië, als we niet kiezen voor de eerste optie. Khadhafi is geen Mubarak of Ben Ali, een klassieke heerser. Kadhafi is leider van een volk. Tienduizenden Libiërs hebben hem verdedigd. Langs de kust waren er Libiërs die Kadhafi verdedigden. Het leger is er ook, het zal een belangrijke rol spelen, wat dat ook kost. Het leger zal een grote rol spelen, het is niet het leger van Tunesië of Egypte. Het zal Kadhafi tot het laatste moment verdedigen. Nu, op het Groene Plein, zijn mensen aan het schieten zodat de wereld denkt dat het leger schiet. We moeten daarvoor oppassen.

Nu komt het moment voor de Nationale Garde en het leger. We zullen geen centimeter van ons land verliezen. Zestig jaar geleden verdedigden ze Libië tegen de kolonialisten, nu zullen ze het verdedigen tegen drugsverslaafden. De meeste Libiërs zijn intelligent, ze zijn geen misdadigers. Benghazi telt anderhalf miljoen mensen, niet de paar duizend die nu op straat zijn. We zullen vechten tot de laatste man, vrouw en kogel. We zullen Libië niet verliezen. We laten ons niet te pakken nemen door Al Jazeera, Al Arabiya of de BBC.

We zullen leven in Libië en we zullen sterven in Libië."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl