Het gebouw van de AIVD in Zoetermeer ANP

Een Rotterdammer die volgens het OM in Syrië heeft deelgenomen aan een trainingskamp voor terroristen, wordt ervan verdacht dat hij vorige week honderdduizenden euro's heeft buitgemaakt bij een geruchtmakende inbraak. Inlichtingendienst AIVD tipte de politie direct na de inbraak bij een parenclub, waardoor vier verdachten binnen een dag konden worden aangehouden.

Bij de parenclub Fun4Two in Moordrecht werd in de nacht van 22 op 23 november ingebroken. Direct meldde de AIVD al aan de politie wie achter de inbraak zou zitten, zo blijkt uit het ambtsbericht van de geheime dienst. Ook meldde de dienst dat de verdachten de omvangrijke buit in een woning in Rozenburg gingen verdelen.

De verdachten werden op 23 november in de gaten gehouden. Gezien werd dat in Rozenburg drie mannen met diverse tassen in twee auto's stapten en naar Den Haag reden. Daar stapte een vierde man in. Een arrestatieteam pakte het viertal op de Eekhoornrade op. In de voertuigen werd een groot deel van de buit van de inbraak teruggevonden.

Wapens

De rest van de buit werd ontdekt in de woning in Rozenburg. Daar trof de politie ook drie vuurwapens en munitie aan. Twee verdachten zitten nog vast, een 30-jarige man uit Bergschenhoek en een 23-jarige Rotterdammer. De Rotterdammer blijkt jihadreiziger Vially M. te zijn. De rechter-commissaris bepaalde vandaag dat hij langer vast blijft zitten.

M. is van Antilliaanse afkomst, maar noemde zichzelf na zijn bekering tot de islam Mohamed. Hij was een van de jongeren uit de wijk Buitenhof in Delft die in 2013 naar Syrië vertrokken om zich als jihadstrijder aan te sluiten bij de terroristische organisatie Islamitische Staat. Enkele jongeren uit de groep zijn daar om het leven gekomen bij de gewapende strijd. M. keerde nog in 2013 terug naar Nederland.

Hij stond in oktober terecht voor deelname aan een terroristische organisatie. Het Openbaar Ministerie eiste toen 30 maanden celstraf, waarvan 24 maanden voorwaardelijk, tegen M. Volgens het OM had hij een training voor terroristen in Syrië gevolgd.

Enkelband

M. is vorige maand in zijn jihadproces vrijgesproken omdat volgens de rechter slechts is vastgesteld dat hij in Syrië is geweest. Er is geen bewijs dat hij heeft deelgenomen of bijgedragen aan de gewapende strijd.

Door de vrijspraak kon M. zijn enkelband af doen. De AIVD heeft hem daarna toch nauwlettend in de gaten gehouden, blijkt uit het ambtsbericht van vorige week over de inbraak in Moordrecht.

STER reclame