NOS NieuwsAangepast

Uitgelegd: migratie is levensader voor Afrika, maar Europa ziet 'groeiende dreiging'

Europa hoopt op minder migranten uit Afrika, maar voor veel Afrikaanse landen is migratie juist een bron van inkomsten. Een tegenstelling die vandaag en morgen zichtbaar wordt tijdens de EU-Afrika-top in Ivoorkust.

De komst van migranten naar Europa is in bijna alle Europese landen al jaren een hot item. Hoe verschillend Europa en Afrika naar dat vraagstuk kijken, vertellen onze correspondenten.

Hieronder Bram Vermeulen over het Afrikaanse perspectief:

Migratie uit Afrikaans perspectief: jongeren volgen het geld

En Brussel-correspondent Arjan Noorlander hoe er in Europa door leiders naar wordt gekeken:

Migratie uit Europees perspectief: een groeiende dreiging

Op de top wordt veel gesproken over migratie van jonge Afrikanen naar Europa. Maar de meeste Afrikaanse migranten trekken niet naar Europa, maar van het Afrikaanse platteland naar de stad.

Die steden groeien razendsnel. Zoals het Nigeriaanse Lagos: nu al de grootste stad van Afrika met naar schatting 21 miljoen inwoners, en daar komen elke dag zo'n 2000 migranten bij. Vier keer meer dan gemiddeld in heel Europa. Maar de stad is nooit voor zoveel mensen gebouwd.

Lagos is lawaaierig, smerig en vol. Op straat is het survival of the fittest. Hoe is het om te (over)leven in de chaos van deze Afrikaanse megastad? In deze bijzondere onlineproductie portretteert correspondent Elles van Gelder drie inwoners van Lagos. Beleef Lagos, de stad die uit haar voegen barst, door hun ogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl