Willem II-speler Kargbo (r) tijdens een wedstrijd tegen FC Groningen in 2009
NOS Nieuws

Oud-voetballer Kargbo niet vervolgd voor matchfixing

Oud-voetballer Ibrahim Kargbo wordt niet vervolgd voor matchfixing. Het Openbaar Ministerie seponeert de zaak tegen de voormalig speler van Willem II wegens gebrek aan bewijs. Het OM laat nu onderzoeken of matchfixing op een andere manier strafbaar kan worden gesteld.

Kargbo wordt sinds 2014 in verband gebracht met het beïnvloeden van wedstrijden. De Singaporese matchfixer Wilson Raj Perumal gaf eerder toe dat hij verboden afspraken heeft gemaakt met Kargbo, maar de oud-speler heeft dat zelf steeds ontkend. De KNVB zei vorig jaar na een onderzoek dat matchfixing door Kargbo en Perumal in zeker één wedstrijd bewezen is.

Contact wel bewezen

Volgens het OM staat vast dat de twee contact hebben gehad, maar is niet bewezen dat ze over matchfixing spraken. Ook is er onvoldoende ondersteunend bewijs voor de bekentenis van Perumal.

Het besluit om Kargbo niet te vervolgen, is voor het OM aanleiding om onderzoek te laten doen naar de strafbaarstelling van matchfixing. De term komt nu niet voor in het Wetboek van Strafrecht en matchfixers kunnen alleen vervolgd worden voor niet-ambtelijke corruptie, oplichting of witwassen. Daarom zou het OM liever zien dat het beïnvloeden van wedstrijden expliciet wordt opgenomen in het strafrecht.

Meldplicht

Het Openbaar Ministerie laat ook de invoering van een meldplicht bij vermoedens van matchfixing onderzoeken. Bijvoorbeeld clubs, trainers en medespelers zijn dan verplicht om het te melden als een speler contact heeft met een mogelijke matchfixer. Als ze dat niet doen, kunnen ze strafrechtelijk worden vervolgd.

Als er nu al zo'n meldplicht was geweest, was er volgens het OM mogelijk wel voldoende grond om Kargbo te vervolgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl