Air France-KLM start samenwerking met Indiase maatschappij

Topman Janaillac van Air France-KLM kondigt in Mumbai de samenwerking aan met Jet Airways AFP

Air France-KLM sluit een partnerschap met de Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways. De drie maatschappijen werken al langer samen met hun vluchten tussen Europa en India. Nu worden ook de vluchtschema's op elkaar afgestemd en delen ze de kosten en opbrengsten van vluchten.

Het is de eerste samenwerkingsovereenkomst tussen India en Europa in de geschiedenis van de Indiase luchtvaart, zegt bestuursvoorzitter van AF-KLM Jean-Marc Janaillac. "Via de hubs van Parijs-Charles de Gaulle en Amsterdam-Schiphol wordt India verbonden met het transatlantische netwerk."

De samenwerking met Jet Airways begon in 2014 met een overeenkomst over code-sharing, waarbij de luchtvaartmaatschappijen stoelen aanbieden op elkaars vluchten.

Gezamenlijk bedrijf

Vorig jaar werd de samenwerking geïntensiveerd en verplaatste Jet Airways zijn Europese hub van Brussel naar Amsterdam, om beter aan te sluiten op het transatlantische netwerk van KLM. Inmiddels vliegt Jet dagelijks vanuit Amsterdam en Parijs naar Bangalore en Madras. Tussen Nederland en India zijn er elke week nu 31 directe vluchten en tussen Parijs en India 33 vluchten.

De versterkte samenwerking is geen echte joint-venture, want er wordt geen gezamenlijk nieuw bedrijf opgericht waarbij partijen over en weer aandelen of belangen hebben, maar functioneert in de praktijk wel als een gezamenlijke onderneming.

Jet Airways is één van India's grootste airlines. De 25-jarige maatschappij vliegt met 115 vliegtuigen naar 64 bestemmingen. Air France-KLM is stukken groter dan de Indiase maatschappij. De Frans-Nederlandse combinatie vliegt met ruim 530 vliegtuigen.

STER Reclame