NOS Nieuws

'Vrouwen verdienen minder door vragen naar laatste loon'

Dat vrouwen vaak minder verdienen dan mannen, komt onder meer doordat werkgevers het salaris bepalen aan de hand van het laatstverdiende loon. Dat schrijft het College voor de Rechten van de Mens in een onderzoek naar de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Ook laten werkgevers het loon te veel afhangen van de onderhandelingen met een nieuwe werknemer.

Het bieden van extra toeslagen om personeel te lokken in geval van schaarste, is ook een belangrijke valkuil voor werkgevers om mannen meer loon te geven dan vrouwen, stelt het college.

Verzekeraars, ziekenhuizen en hogescholen

Het College voor de Rechten van de Mens onderzocht de mechanismen achter de ongelijke beloning binnen de verzekeringsbranche. Eerder bekeek de instantie dit ook voor ziekenhuizen en hogescholen. Volgens het college verdienen vrouwen in alle sectoren gemiddeld minder en komt dat vaak door de salarisonderhandelingen en de vraag naar het laatstverdiende salaris.

"Ongelijke beloning blijft een hardnekkig probleem", zegt voorzitter Adriana van Dooijeweert van het college. "Dat gebeurt meestal onbewust, maar past echt niet meer in deze tijd."

De aankomende eindejaarsgesprekken tussen leidinggevenden en hun personeel zijn volgens het college het uitgelezen moment om de loonverschillen terug te dringen. Van Dooijeweert: "Werknemers zijn vaak niet eens op de hoogte van onderlinge beloningsverschillen. In Nederland praten we niet zo makkelijk met elkaar over wat we verdienen."

Campagne en tips

Om meer aandacht te vragen voor de loonkloof start het College voor de Rechten van de Mens de campagne Grip op Gelijk Loon. Werkgevers en HR-adviseurs kunnen met een test nagaan of zij gevoelig zijn voor de valkuilen. Ook krijgen ze tips voor een neutraler beloningsbeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl